Správy

Prezidentský palác rozžiari nové osvetlenie aj vianočný stromček

Nočné osvetlenie nahradí starú výzdobu, ku ktorej mal výhrady pamiatkový úrad.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentský palác rozžiari nové osvetlenie aj vianočný stromček
Zdroj: Kancelária prezidenta SR

Prezidentský palác na Hodžovom námestí bude mať od piatka (6. 12.) novú svetelnú výzdobu v skúšobnej prevádzke. Nočné osvetlenie nahradí starú výzdobu, ku ktorej mal výhrady pamiatkový úrad. Pred Prezidentským palácom sa rozsvieti aj vianočný stromček. Informoval o tom hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej Martin Strižinec.

Inteligentný systém osvetlenia

Nové osvetlenie pozostáva z úsporných, energeticky nenáročných LED svetiel. Celý systém má byť podľa stanoviska Kancelárie prezidenta SR inteligentný a programovateľný.

Nastavenie a intenzita osvetlenia bola konzultovaná aj s Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave, ktorý mal k starému vianočnému osvetleniu výhrady. Palác bude po novom osvetlený len bielym svetlom a farby bude používať iba pri špeciálnych príležitostiach.

Novonavrhnuté osvetlenie má zvýrazniť významné architektonické prvky fasády paláca, ako aj strešnú konštrukciu. Ich umiestnenie podľa kancelárie nenarúša vzhľad fasády a rešpektuje, že palác je národnou kultúrnou pamiatkou a sídlom hlavy štátu.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM