Magazín

Prežil revolúciu aj KRACH firmy: Legendárny IGRÁČEK zabáva deti takmer 50 rokov

Figúrky Igráček sú skutočnou legendou. Viete, aký je príbeh jednej z najikonickejších hračiek?

Ilustračný obrázok k článku Prežil revolúciu aj KRACH firmy: Legendárny IGRÁČEK zabáva deti takmer 50 rokov
12
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Sú hračky, ktoré pretrvali veky a dodnes na ne s láskou spomíname. Niektoré z nich sa dokonca tešia takej obľube, že sa stále vyrábajú. To je aj príklad legendárnych figúrok Igráček.

Ako to celé začalo?

Ich príbeh sa začal písať pred takmer päťdesiatimi rokmi. Plastová figúrka s pohyblivými rukami, nohami (iba v páse) a hlavou sa na našom trhu objavila v roku 1976. Jej vznik však nebol úplne jednoduchý a predchádzali mu mierne povedané “zamotané” okolnosti.

V roku 1950 vznikol závod Igra Praha. Práve slovo Igra má v ruštine význam pre hru. Koncom 60. rokov 20. storočia začal vo fabrike pracovať Jiří Kalina. Ten bol konštruktér a letecký modelár, ktorému jeho hobby vynieslo aj niekoľko titulov majstra sveta. Vďaka tejto záľube mal množstvo kamarátov po celom svete. Jedným z nich bol aj istý Hans Beck, ktorý emigroval z Východného do Západného Nemecka.

Práve Beck vnukol Kalinovy nápad na vytvorenie plastovej figúrky pre deti, ktorá by znázorňovala rôzne profesie. Vo svojej domovine totiž pôvodne s týmto nápadom narazil a neuspel. Ako zaujímavosť dodajme, že Beck sa stal neskôr autorom extrémne populárnej figúrky Playmobil, ktorá ako keby Igráčkom z oka vypadla.

Prvé problémy využila zahraničná „konkurencia“

Kalina začal na figúrke pracovať spolu s Marii Krejchovou, ktorá mala na starosti dizajnovú stránku. Prvý prototyp vznikol v roku 1971 a aj keď okolnosti nahrávali tomu, že Igráček mal uzrieť svetlo sveta ako prvý, nebolo to tak.

V roku 1974 sa ako blesk z jasného neba na nemeckom veľtrhu objavili prvé figúrky Playmobil od Becka. Igráček vďaka nedostatku plastickej hmoty a pre zdĺhavé schvaľovacie procesy dorazil na pulty obchodov až v roku 1976.

Hračka sa okamžite stala populárnou nielen v Československu, ale aj v ďalších krajinách východného bloku, v ktorých neboli k dispozícii figúrky Playmobil.

Prvé figúrky

Úplne prvou bola figúrka murára. Ďalej pribudol napríklad kuchár, hasič či príslušník VB. So stúpajúcou popularitou pribúdali nové a nové povolania. Každý rok sa na pultoch obchodov objavili nové typy figúrok.

Aj keď bol Playmobil na trh uvedený skôr, vďaka Marii Krejchovej však predsa Igráček v niečom svojho konkurenta prekonal. Marie si totiž presadila ženské postavy. Úplne prvou bola zdravotná sestra.

Okrem klasických balení, v ktorých sa nachádzala figúrka s príslušenstvom, časom pribudli aj rôzne dopravné prostriedky či zvieratá.

Popularita Igráčka nedala spávať ani miestnej konkurencii z družstva Směr, ktorá neskôr uviedla podobné, no menšie figúrky Hejrupáček. O tých dnes vie už len málokto, no kariéra Igráčka pokračovala aj ďalej.

Igráčka čakali ťažké časy. Prišiel však záchranca a legenda vstala z popola. Viac sa dozviete na ďalšej strane!

Prečítajte si tiež

Legendárne figúrky Igráček
12
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM