Už ste počuli o jedle, pri ktorom sa zakrýva hlava obrúskom? Pochádza z Európy a je BIZARNÉ
Už ste počuli o pokrme, pri ktorom je potrebné si zakrývať hlavu? Je možné, že vás neprekvapí len to, že recept pochádza z Európy.
Francúzska kuchyňa je známa makrónkami, croissantmi, palacinkami crêpe, opekanou zeleninou zmesou ratatouille, hustou rybaciou polievkou bouillabaisse či napríklad slimákmi s bylinkovým maslom. Má množstvo svetoznámych receptov, no a potom je tu mäsitý pokrm, ktorý dodnes vyvoláva vášnivé debaty.
Je to konzumácia strnádky záhradnej. Ide o veľmi drobučkého spevavca zhruba vo veľkosti vrabca. Strnádka poletuje v Európe, najmä vo Francúzsku a zimuje v Afrike.
Držané v tme a utopené v alkohole
„Nočné tvory sú držané v krytých klietkach alebo boxoch asi tri týždne, čo ich vedie k nadmernému kŕmeniu sa, pretože nerozoznajú svoje vnútorné hodiny. Strnádky sú v podstate vykrmované až do takmer trojnásobku svojej pôvodnej veľkosti a to vďaka nekonečnému pojedaniu zŕn a semien,“ opisuje portál LADBible.
Potom, čo drobučký spevavec v tme stučnie, hodia ho do nádoby naplnenej brandy, kde sa utopí a následne sa marinuje. V kuchyniach sa pokrm ešte pomerne nedávno pripravoval legálne na rôzne spôsoby. Kontroverzná delikatesa sa konzumovala celá, vrátane kostí.
Prečo si konzumácia vyžadovala obrus na hlave? Prečítate na druhej strane.