Lenka Fedorová Regióny

Pri Košiciach pribudne 200 nových miest: Prečo sa k nám ale investori nehrnú vo veľkom?

V obci Veľká Ida pôsobia v súčasnosti dve zahraničné spoločnosti. V priemyselných parkoch na východe je ale stále veľa voľného miesta. Prečo?

Ilustračný obrázok k článku Pri Košiciach pribudne 200 nových miest: Prečo sa k nám ale investori nehrnú vo veľkom?
Zdroj: Dnes24.sk

V týchto dňoch finišujú vo Veľkej Ide so stavebnými povoleniami pre vstup nového, v poradí tretieho investora. Tým má byť spoločnosť Energyco.

SARIO nezasahuje do rozhodnutia investorov

Slovenská agentúra pre rozvoj a investíciu obchodu (SARIO) eviduje vo svojej databáze v Košickom kraji až 219 nehnuteľností, ktoré ponúka potenciálnym klientom.

"Z tohto počtu je 95 nehnuteľností charakteru ‚zelených plôch‘ a 114 hnedých priemyselných zón a existujúcich výrobných objektov. Charakteristiku priemyselných parkov z tohto počtu napĺňa desať nehnuteľností,“ uviedol hovorca SARIO Richard Dírer a ďalej vysvetlil, že agentúra SARIO aktívne ponúka všetky priemyselné parky na území SR a nezasahuje a ani nemôže zasahovať do rozhodnutia investorov o výbere lokality.

Až 200 nových pracovných miest

Vo Veľkej Ide majú priemyselný park takmer šesť rokov. Pôsobia tam dve zahraničné spoločnosti, ktoré zamestnávajú približne 1500 ľudí. V týchto dňoch podľa starostu obce pripravujú podklady pre vstup nového investora.

"V súčasnosti sa dokončujú stavebné povolenia na vstup ďalšieho investora. Je to spoločnosť Energyco, ktorá sa má etablovať do konca roka. Malo by vzniknúť okolo 150 až 200 pracovných miest a samozrejme majitelia priemyselného parku aj my rokujeme s ďalšími zahraničnými investormi. Po treťom investorovi ostane ešte asi 30 až 40 percent voľnej plochy v priemyselnom parku,“ uviedol starosta obce Július Beluscsák.

Problém s prilákaním investorov

Ako tvrdí Beluscsák, prilákať nových investorov do obce je veľmi náročné. Dôvodom je konkurencia. „Je to pomerne dosť náročné, nakoľko v blízkosti sa nachádza i ďalší priemyselný park Kechnec a potom máme priemyselný park pri letisku v Košiciach. Sú aj iné priemyselné parky, ktoré sú nefunkčné, na východnom Slovensku – pri Vranove nad Topľou alebo pri Humennom. Aj z toho dôvodu vlastne každý lobuje pre svoj priemyselný park,“ skonštatoval Beluscsák.

Podľa agentúry SARIO existuje viacero dôvodov, pre ktoré sa nechcú investori etablovať na východnom Slovensku. „Medzi hlavné dôvody, s ktorými sa stretávame, patrí vysoká vzdialenosť niektorých priemyselných lokalít od diaľničného napojenia a ostatnej dopravnej infraštruktúry, nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, nedostatočné kapacity inžinierskych sietí v priemyselných parkoch a nedobudovaná infraštruktúra priemyselných lokalít,“ dodal Dírer.

Nič pre vás? Vyskúšajte aj toto: www.kosice24.sk/profesia, zamerajte sa na pravý stĺpček. Práve tam nájdete v rámci našej spolupráce s Profesia.sk najnovšie pracovné ponuky z ich portálu pre okres Košice. Všetky nové ponuky z nášho okresu sa automaticky zobrazia aj na Košice24 v tomto pravom stĺpčeku. Sledujte preto sekciu Profesia na vašej 24-ke pravidelne.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Práca v Košiciach: Desiatky voľných miest práve teraz!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM