Cestovanie

Pri návrate z Chorvátska cez Slovinsko platia nové obmedzenia. Ľudia trčali na hraniciach 12 hodín!

Nové nariadenie prijaté rakúskou vládou súvisiace s narastajúcim počtom prípadov nákazy v Chorvátsku vstúpilo do platnosti cez víkend.

Ilustračný obrázok k článku Pri návrate z Chorvátska cez Slovinsko platia nové obmedzenia. Ľudia trčali na hraniciach 12 hodín!
Zdroj: TASR

Pri návrate z Chorvátska cez územie Slovinska začali platiť nové obmedzenia. Tranzit je stále možný, no je potrebné ho stihnúť do 12 hodín, inak hrozí karanténa. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojom webe.

Iba 12 hodín!

Rezort diplomacie ozrejmuje, že to súvisí s tým, že Slovinská republika zaradila Chorvátsko s platnosťou od 21. augusta na zoznam krajín so zhoršenou epidemiologickou situáciou, na takzvaný červený zoznam krajín.

„Občania Slovenskej republiky, ktorí plánujú cestovať z Chorvátska priamo do Slovenskej republiky cez Slovinsko, musia tranzitovať cez územie Slovinskej republiky v priebehu 12 hodín bez zbytočného zastavenia a opustenia tranzitnej trasy – sú povolené len nevyhnutné zastávky napríklad s cieľom čerpania paliva alebo zastávky na toaletu, nie je povolené prenocovanie,“ uviedlo ministerstvo.

Slováci na prekročenie hranice nemusia disponovať negatívnym testom na ochorenie COVID-19. Polícia Slovinskej republiky však odporúča, aby mali so sebou potvrdenie o tom, že strávili pobyt v Chorvátsku.

Hodiny v kolónach

Na slovinsko-rakúskych hraniciach sa v noci na nedeľu čakalo na kontrolu aj viac ako 12 hodín. Rakúsko totiž sprísnilo zdravotnícke kontroly na svojich hraniciach pre tých, ktorí sa vracajú z dovoleniek, aby tak zamedzilo šíreniu vírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra DPA.

Nové nariadenie prijaté rakúskou vládou súvisiace s narastajúcim počtom prípadov nákazy v Chorvátsku vstúpilo do platnosti v sobotu.

Všetci cestujúci, ktorí sa vracajú z Chorvátska a chcú cestovať cez Rakúsko, aby sa dostali do svojich domovských krajín, musia odteraz na hraniciach poskytnúť zdravotníckym úradom svoje osobné údaje.

V priebehu nedeľňajšieho rána sa čakacia lehota skrátila na šesť hodín, dodáva DPA. Rakúsko už minulý týždeň zaradilo Chorvátsko medzi červené, teda rizikové krajiny.

Vysoké čísla

Chorvátsko zaznamenalo pred víkendom rekordne vysoký počet 265 denných prípadov nákazy koronavírusom, čo sa vzhľadom na turistickú sezónu očakávalo.

V piatok celonárodný štáb pre pandémiu vyzval mladých ľudí, ktorí sa nachádzali vo vysoko rizikových situáciách, aby sa vyhýbali kontaktom s ostatnými ľuďmi. Informácie priniesla tlačová agentúra HINA.

Šéf chorvátskeho úradu verejného zdravotníctva Krunoslav Capak pripomenul, že pre nočné kluby platia určité opatrenia a že situácia sa tam vyvíja dobrým smerom, ale niektorí „vynaliezaví ľudia si našli náhradu“.

Capak povedal, že nie je dobré, keď sa mládež premiestňuje z klubov do barov a reštaurácií, ktoré majú dovolené fungovať dlhšie. Sú tiež prípady, keď sa svadobné hostiny premiestňujú z Dalmácie do Hercegoviny.

Celonárodný štáb pre pandémiu sa preto zíde s miestnymi štábmi v pondelok 24. augusta, aby spoločne prijali opatrenia, ktoré budú platiť lokálne a obmedzia prevádzkové hodiny niektorých zariadení a znížia počet účastníkov na stretnutiach.

Capak uviedol, že celonárodný štáb našiel dobrú rovnováhu medzi otváraním sezóny a ochranou zdravia ľudí. Je presvedčený, že opatrenia sú dobré a väčšina turistov sa cíti bezpečne. Capak zároveň dúfa, že sezóna bude ešte niekoľko dní alebo týždňov pokračovať.

Takisto vyjadril nádej, že v Chorvátsku nevznikne riziko takej krízy, aká je v Srbsku. Podľa neho sa situácia zlepší do piatich až desiatich dní.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM