Regióny

Pri Nižnej Polianke nájdete unikát: Jedinú archeologicko-kultúrnu cestu na Slovensku

Mnohí Bardejovčania ani len netušia, čo všetko sa dá obdivovať v okolí. Bohatstvo našich prihraničných regiónov teraz môžu spoznávať vďaka jedinečnému projektu.

Ilustračný obrázok k článku Pri Nižnej Polianke nájdete unikát: Jedinú archeologicko-kultúrnu cestu na Slovensku
17
Galéria

Za obcou Nižná Polianka otvorili jedinečnú Transkarpatskú archeologicko-kultúrnu cestu, ktorá je jedinou svojho druhu v našej krajne. „Zahrnúť archeologické lokality do kultúrnej cesty je celkom nová, doteraz nevyužívaná príležitosť ukázať aj toto bohatstvo našich prihraničných regiónov, ktoré boli v praveku oveľa viac kultúrne späté, ako je to dnes,“ konštatovala riaditeľka Krajského múzea v Prešove Mária Kotorová.

Cesta umožňuje prepojenie hanušovského archeoparku a archeoskanzenu poľského partnera v Trzcinici pri Jasle formou trasy označenej informačnými tabuľami a cestnými značkami. Vytvorenie archeologicko-kultúrnej cesty je súčasťou cezhraničného projektu Živá archeológia ako jedinečný produkt kultúrneho turizmu Karpát. Spoločne ho realizujú Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ a archeopark Hanušovce nad Topľou a Podkarpatské múzeum v Krosne – archeoskanzen Karpatská Trója v Trzcinici.

Projekt za 1,5 milióna

„Na tejto ceste sú vytypované archeologické a kultúrne lokality, čo návštevníkovi umožní spoznávať aj mobilná aplikácia,“ objasnila Kotorová s tým, že trasa prechádza na slovenskej strane od Hanušoviec cez Medzianky, Kapušany, Marhaň, Bardejov, Zborov až na štátnu hranicu v katastri obce Nižná Polianka. „Tu preberajú štafetu poľské kultúrne a archeologické pamiatky,“ dodala. Súčasťou projektu je aj séria kultúrnych podujatí, na ktorých mohli návštevníci formou zážitku spoznať dávne remeselné a bojové činnosti.

„Projekt Živá archeológia ako jedinečný produkt kultúrneho turizmu Karpát sa začal realizovať vo februári 2017 a potrvá do októbra tohto roka. Jeho cieľom je vytvoriť nový a konkurencieschopný produkt cestovného ruchu. Zároveň prispieva k ochrane a propagácii prírodného a kultúrneho dedičstva Karpát, ktoré je súčasťou európskej identity,“ upozornila Kotorová a dodala, že celková hodnota projektu je takmer 1,5 milióna eur.

Jediná archeologicko-kultúrna cesta na Slovensku: Nájdete ju pri Nižnej Polianke
17
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM