Peter Klimant Zo Slovenska

Prichádza zmena letného času na zimný: Tmu pocítime skôr, ale pospíme si o hodinu dlhšie!

Noci sa postupne predlžujú a dni krátia. Zima sa neúprosne blíži. S pokročilým dátumom však prichádza pomaly, ale iste, aj čas na posun ručičiek na našich hodinkách.

Ilustračný obrázok k článku Prichádza zmena letného času na zimný: Tmu pocítime skôr, ale pospíme si o hodinu dlhšie!
Zdroj: TASR

A budeme tak musieť učiniť už onedlho a to konkrétne v noci zo soboty 24. októbra na nedeľu 25. októbra. Vtedy sa totiž končí letný čas. Znamená to, že si pospíme o hodinu dlhšie. V nedeľu o 3.00 hod ráno stredoeurópskeho letného času (SELČ) sa posunú ručičky hodín späť na 2.00 hod stredoeurópskeho času (SEČ).

U nás prvýkrát pred sto rokmi

Myšlienka zmeny času sa prvýkrát objavila v roku 1784 v článku amerického spisovateľa, štátnika, osvietenského mysliteľa, vynálezcu a fyzika Benjamina Franklina. Hlavným dôvodom prečo sa zmenou času zaoberal bolo šetrenie denného svetla. Prvý vážnejší návrh na jeho zavedenie sa však objavil až začiatkom 20. storočia. Podal ho londýnsky staviteľ William Willet roku 1907 vo svojej eseji The Waste of Daylight (doslovný preklad Mrhanie denným svetlom).

Na území dnešnej Slovenskej republiky bol po prvýkrát letný a zimný čas zavedený počas prvej svetovej vojny v rokoch 1915 a 1916, potom v rokoch 1940 až 1949. Od roku 1979 sa SELČ uplatňuje každý rok, pričom do roku 1995 trval na území Slovenska šesť mesiacov. Od roku 1996, keď sa dĺžka SELČ na Slovensku zosúladila so smernicami Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, trvá letný čas na našom území sedem mesiacov.

Dostatok relaxu a odpočinku

Nie každému zmena času vyhovuje. Posúvanie hodinových ručičiek má na svete mnoho odporcov, ktorí tvrdia, že tieto časové posuny vyvolávajú u niektorých ľudí psychické poruchy, depresie a únavu, zmenu biorytmu cítia údajne aj domáce zvieratá. Netreba však panikáriť. Psychológovia na boj s časovým posunom odporúčajú vhodne zvolený relax a dostatok odpočinku. Tým vraj telo zvládne časový prechod v priebehu niekoľkých dní.

Navyše netreba zabúdať, že je tu správa, ktorá každoročne poteší doslova masy ľudí. Práve pri zmene letného času na ten zimný si totiž môžeme pokojne pospať o hodinu dlhšie. A kto by sa na toto netešil :)

dnes24/tasr

Foto: ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM