Rastislav Búgel Zo Slovenska

Prichádza ZMENA počasia! Teploty môžu PREKROČIŤ hranicu +20 °C

Druhá polovica týždňa nás poteší. Pripravte sa na príjemnú zmenu počasia. Víkend však bude opäť horší.

Ilustračný obrázok k článku Prichádza ZMENA počasia! Teploty môžu PREKROČIŤ hranicu +20 °C
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Nad Európou posledné dní zúrilo veľmi nepríjemné počasie. Môže za to množstvo tlakových níží.

„Obvykle dostáva každá tlaková níž svoje vlastné meno, no v tomto prípade je početnosť tlakových níži taká veľká, že sa rozhodli nemeckí meteorológovia nové tlakové níže len číslovať. V strednej Európe tak ovplyvňuje počasie komplex tlakových níží ELFI a jednotlivé samostatné stredy majú svoje čísla. Slovensko aktuálne ovplyvňuje tlaková níž ELFI 3, ktorá má stred nad severným Maďarskom a prináša na naše územie vlnu výrazného dažďa,“ vysvetľuje iMeteo.sk.

Hoci sa u nás poriadne rozpršalo, situácia nebola tak vážna, ako napríklad vo Francúzsku, kde si povodne vyžiadali niekoľko obetí. Našťastie, počasie sa začne zlepšovať v celej Európe a spolu s tým budú stúpať aj teploty.

Príde oteplenie

Druhá polovica týždňa prinesie úplne iné počasie ako panuje teraz. Odborníci očakávajú, že bude prevažne jasno až polooblačno. Najviac oblačnosti by malo byť na východe Slovenska a čím západnejšie sa budete nachádzať, tým slnečnejšie počasie si užijete.

Už vo štvrtok by mali teploty prekonať +15 °C a do víkendu sa budú pohybovať niekde medzi +10 až +16 °C. Nočných mrazov sa už obávať netreba.

Víkendové počasie nepoteší

„V priebehu víkendu sa však treba pripraviť na ďalšie zhoršenie počasia. V sobotu by mal počasie na Slovensku ovplyvňovať prechod studeného frontu, ktorý prinesie na naše územie viac oblačnosti a aj veľa zrážok. Na viacerých miestach sa budú vyskytovať prehánky, či občasný dážď, no vzhľadom na očakávanú dynamiku na fronte sa na našom území môžu vyskytovať aj slabé búrky,“ píše server.

V nedeľu sa za studeným frontom mierne ochladí, no nebude to nič zásadné a teploty pôjdu nadol len o pár stupňov. Už v pondelok sa počasie opäť zhorší a čaká nás ďalšia vlna dažďa.

„Na Jozefa, čiže v utorok, by však malo dôjsť k postupnému zlepšovaniu počasia a numerické modely dávajú nádej, že nás čaká perióda veľmi teplého počasia. Teploty by sa na našom území mohli postupne šplhať až cez hranicu +20 °C,“ dodáva iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM