Rastislav Búgel Zo zahraničia

ZLÉ správy pre milovníkov banánov! CENY pravdepodobne výrazne PORASTÚ

Zdá sa, že jedno z najobľúbenejších ovocí čaká výrazné zdražovanie. Reč je o banánoch.

Ilustračný obrázok k článku ZLÉ správy pre milovníkov banánov! CENY pravdepodobne výrazne PORASTÚ
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Milujete banány? V tom prípade sa pripravte na najhoršie! Ako informoval server BBC, jedno z najobľúbenejších ovocí sa pravdepodobne nevyhne výraznému zdražovaniu.

Ohrozenie úrody

Portál sa odvoláva na slová hlavného ekonóma Svetového banánového fóra Pascala Liua, podľa ktorého za očakávané zdražovanie tohto druhu ovocia môžu klimatické vplyvy, ktoré ovplyvňujú zásobovanie.

Dodáva, že niektoré britské supermarkety pred niekoľkými dňami zaznamenali nedostatok banánov v dôsledku morských búrok.

Hoci zatiaľ si sklady a dodávatelia s takýmito krátkodobými výpadkami dokážu poradiť, odborníci sa obávajú rastúcich hrozieb z prudkého otepľovania a chorôb, ktoré môžu ohroziť úrodu.

Nebezpečná infekcia

„Okrem nepriaznivého počasia, ktoré ovplyvňuje produkciu, sú banány citlivé na zvýšenie teploty, ktoré by mohlo na niektorých miestach vyhubiť úrodu. Azda najväčšou bezprostrednou hrozbou je fakt, že stúpajúce teploty napomáhajú šíreniu chorôb,“ píše server s tým, že najväčšie obavy spôsobuje plesňová infekcia, ktorá sa z Austrálie a Ázie presunula do Afriky a teraz do Južnej Ameriky.

Akonáhle je plantáž infikovaná, zabije všetky banánovníky. Infekcia navyše dokonca aj zmutovala a šíri sa oveľa rýchlejšie.

Hovoria o zvyšovaní cien

Odborníci sa obávajú, že vzhľadom na očakávané klimatické problémy ceny banánov porastú na celom svete. Navyše, pestovateľov trápi aj nedostatok pracovníkov a zvyšujúce sa náklady na hnojivá, energie a dopravu.

„Skutočne dôjde k určitému zvýšeniu cien. Ak nedôjde k výraznému zvýšeniu ponuky, predpokladám, že ceny banánov budú v nasledujúcich rokoch vysoké,“ uviedol Pascal Liu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM