han Správy Zo Slovenska

Prichystajte sa na policajné kontroly: Bez TOHTO radšej nevychádzajte von!

Polícia sprísni kontroly dodržiavania protiepidemických opatrení nielen počas Vianoc, ale už od tohto víkend. Na čo všetko sa muži zákona zameriavajú?

Ilustračný obrázok k článku Prichystajte sa na policajné kontroly: Bez TOHTO radšej nevychádzajte von!
Zdroj: TASR/František Iván

Polícia sa zameriava na rešpektovanie platného zákazu vychádzania, nosenie rúšok, dodržiavanie karantény.

Kde budú?

Náhodné kontroly budú aj na hlavných cestných ťahoch. Hliadky budú kontrolovať i železničné stanice a miesta s vyššou koncentráciou ľudí. Rozhodol o tom zastupujúci policajný prezident Peter Kovařík. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. Polícia pripomína, že platí núdzový stav a upozorňuje na sankcie.

„Policajti budú aj naďalej kontrolovať dodržiavanie aktuálnych epidemiologických opatrení a vydaných vyhlášok hlavného hygienika Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, čiže povinnosť nosenia rúšok v interiéri a exteriéri, dodržiavanie karanténnych opatrení, obmedzené fungovanie prevádzok a podobne. Tiež dodržiavanie opatrení uznesenia vlády SR k zákazu vychádzania v súvislosti so slobodou pohybu a pobytu na území SR,“ uviedla hovorkyňa.

Zdôraznila, že opatrenia sú prijaté proti šíreniu pandémie, na ktorú denne umierajú ľudia.

Ďalší v akcii

Doplnila, že poriadkoví a železniční policajti budú hliadkovať a kontrolovať aj okolie miest so zvýšenou koncentráciou osôb. Napríklad železničné stanice, nástupištia, potraviny, drogérie, zásielkovne, odberné miesta a podobne. Policajti budú úzko spolupracovať aj s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva a poskytnú im súčinnosť pri kontrole dodržiavania opatrení.

Budú ústretoví, ale…

Ako uvádza policajný Facebook, čo sa týka samotných kontrol, je veľmi dôležité komunikovať s policajtmi a vysvetliť dôvody opustenia svojho obydlia. „Policajný zbor si uvedomuje, že určitý pohyb bude pretrvávať aj počas platnosti zákazu vychádzania. Policajti pri hodnovernom preukázaní účelu cesty budú voči občanom postupovať ústretovo. Je nutné si uvedomiť, že obmedzenie má mať najväčší dopad na takých občanov, ktorí nerešpektujú akékoľvek opatrenie, ktorým nezáleží na tom, či vírusom nakazia svojich blízkych. Pre uľahčenie presunu a pre urýchlenie kontroly odporúčame obyvateľom hodnoverne preukázať účel presunu. Povinnosť to nie je, ale môžete mať pri sebe napríklad pracovnú zmluvu, potvrdenie od zamestnávateľa, súdne rozhodnutie o starostlivosti o dieťa, doklad z nákupu a podobne,“ stojí na sociálnej sieti polície SR.

Mastné pokuty

Sankcie zostávajú ako doposiaľ, na mieste v blokovom konaní do výšky 1 000 eur, v správnom konaní do 1 659 eur. „Výber pokút skutočne nie je prioritou polície, podobne ako u iných priestupkov, skôr sa zameriavame na prevenciu a ide nám viac o dodržiavanie zákonov a nariadení, čo samozrejme neznamená, že pokuty neukladáme,“ dodávajú policajti.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

LOCKDOWN na Slovensku

SITUÁCIA JE VÁŽNA, BUĎME NA VIANOCE DOMA: POLICAJTI BUDÚ KONTROLOVAŤ ZÁKAZ VYCHÁDZANIA AJ OSTATNÉ OPATRENIA Policajti...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Friday, December 18, 2020
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM