Zo Slovenska

ZMENA pri nakupovaní počas Vianoc a na Silvestra: Menia sa časy vyhradené pre seniorov

Zároveň od 19. decembra sa zatvárajú všetky maloobchodné prevádzky a prevádzkové služby.

Ilustračný obrázok k článku ZMENA pri nakupovaní počas Vianoc a na Silvestra: Menia sa časy vyhradené pre seniorov
Zdroj: TASR

V dňoch 24. decembra a 31. decembra sa menia vyhradené hodiny na nákup pre seniorov. "Po novom budú platiť od 9.00 do 10.00 h.

Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Zatvorené

Zároveň od 19. decembra sa zatvárajú všetky maloobchodné prevádzky a prevádzkové služby. Výnimkou sú prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne na základe návrhu lekára, prevádzky verejného stravovania, pričom môžu vydávať pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby.

Výnimkou sú aj predajne potravín v rozsahu uspokojenia nevyhnutných životných potrieb, drogérie, lekárne, predajne a výdajne zdravotníckych pomôcok a očné optiky vrátane vyšetrenia a merania zraku, predajne novín a tlačovín, obchody s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie.

Otvorené môžu byť tiež výdajné miesta pre tovar zakúpený cez internet, mail alebo telefonicky, zásielkový predaj a balíkomaty.

„Pri čakaní na výdaj tovaru musí prevádzkovateľ zabezpečiť, aby ľudia dodržali odstup aspoň dva metre a mali prekryté horné dýchacie cesty. V priestore, kde sa tovar vydáva, môže byť naraz iba jeden zákazník,“ uvádza ÚVZ SR.

Výnimkou sú tiež predajne náhradných dielov motorových vozidiel, pneuservisy a odťahové služby, autoservisy a servisy bicyklov, servisy a požičovne lyží, predajne živých rýb a stromčekov, v oboch prípadoch len v exteriéri, či prevádzky telekomunikačných operátorov.

Čo môže byť otvorené

Otvorené môžu byť aj pošty, banky, poisťovne a leasingové služby, práčovne a čistiarne odevov, čerpacie stanice, pohrebné služby, pohrebiská a krematóriá, služby technickej a emisnej kontroly, ale aj servis výpočtovej a telekomunikačnej techniky.

V prípade taxi služieb môžu pasažieri sedieť iba na zadných sedadlách a najviac dvaja v jednom rade.

Výnimkou sú tiež advokáti, notári, súdni exekútori, správcovia konkurzných podstát, mediátori, dražobníci, rozhodcovia, znalci, tlmočníci a prekladatelia, kľúčové služby a zberné dvory.

V prípade hotelov a podobných ubytovacích služieb, prevádzok lanoviek a vlekov sa musia ich návštevníci starší ako desať rokov preukázať negatívnymi výsledkami antigénového alebo PCR testu na ochorenie COVID-19 nie staršími ako 72 hodín, prípadne potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19. Otvorené môžu byť tiež služby dlhodobého ubytovania a karanténneho ubytovania.

ÚVZ informuje, že sa zatvárajú taktiež prevádzky, ktoré mohli byť doteraz otvorené za osobitných podmienok. Ide o umelé kúpaliská, fitness centrá, prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných predstavení, kaderníctva a prevádzky starostlivosti o ľudské telo a autoškoly.

Ilustračné foto, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM