Zo Slovenska

Priemerná mesačná mzda začala na Slovensku klesať! Armáda nezamestnaných sa rozrástla

Slovenská ekonomika dostala poriadnu ranu. Hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska sa v druhom štvrťroku prepadol na historicky najnižšiu úroveň od roku 1996.

Zdroj: Dnes24.sk

V 2. štvrťroku tohto roka priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve na Slovensku dosiahla 1088 eur. Medziročne sa znížila o 1,2 % a prvýkrát klesla v období samostatnej Slovenskej republiky. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Po zohľadnení miery inflácie pokles reálnej mzdy dosiahol tri percentá. Sezónne očistená priemerná mzda oproti 1. štvrťroku 2020 klesla o 4,9 %.

Až v 11 odvetviach

Celkovo v 1. polroku tohto roka dosiahla priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve hodnotu 1087 eur. Medziročne sa zvýšila o 2,4 %, tempo jej rastu sa oproti rovnakému obdobiu minulého roka spomalilo o šesť percentuálnych bodov (p.b.). Reálna mzda vzrástla o 0,1 %.

Najvyššia úroveň priemernej mesačnej mzdy bola v odvetví finančné a poisťovacie činnosti (2054 eur), informácie a komunikácia (1918 eur) a v oblasti dodávky elektriny, plynu a pary (1864 eur).

„V jedenástich odvetviach bola mzda nižšia ako v priemere za celé hospodárstvo SR,“ upozornili štatistici. Najnižšiu priemernú nominálnu mzdu mali zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách (550 eur), ostatných činnostiach (677 eur) a v stavebníctve (732 eur).

Utrpel Žilinský kraj

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka priemerná nominálna mzda klesla vo väčšine odvetví, relatívne najviac v ubytovacích a stravovacích službách o 16,3 %, v umení, zábave a rekreácii sa znížila o 8,4 % a v administratívnych službách klesla o 7,6 %.

Z územného hľadiska vyššia ako v priemere za celé hospodárstvo bola priemerná nominálna mesačná mzda iba v Bratislavskom kraji (1366 eur).

V ostatných krajoch sa pohybovala od 823 eur v Prešovskom kraji do 1017 eur v Košickom kraji. Vo všetkých krajoch bola priemerná mzda nižšia ako v 2. štvrťroku 2019 s najvyšším relatívnym poklesom o 5,1 % v Žilinskom kraji.

Historický prepad HDP

Situácia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a opatreniami na zabránenie šírenia ochorenia v tomto roku prepisuje svetové aj slovenské štatistiky.

Počet nezamestnaných na Slovensku dosiahol v druhom štvrťroku tohto roka v absolútnom vyjadrení 177 800 osôb, medziročne vzrástol o 14,7 %. Takýto výrazný rast bol naposledy v roku 2010.

Hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska sa v druhom štvrťroku prepadol na historicky najnižšiu úroveň od roku 1996. Ide však o miernejší pokles, ako štatistici očakávali vzhľadom na situáciu okolo pandémie. Uviedol to predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Alexander Ballek v piatok na tlačovej konferencii.

„Po desaťročnom nepretržitom raste výkonu slovenskej ekonomiky, ktorý sa udržal od finančnej krízy v roku 2009, sme sa v tomto roku dostali do záporných čísel. Kým v januári až marci bol pokles ešte mierny, v druhom štvrťroku od apríla do júna sa už vplyv pandémie ukázal v plnej sile,“ zhodnotil Ballek.

Výrazne to podľa neho ovplyvnilo aj trh práce, zdynamizoval sa pokles zamestnanosti, rast nezamestnanosti a došlo k poklesu miezd.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM