Zo Slovenska

Primár varuje pred IVERMEKTÍNOM: Máme tu predávkovaných pacientov, jeden bojuje o život!

Ivermektín nie je liek na covid, upozorňujú lekári. Liečia pacientov, ktorí sa ním predávkovali.

Ilustračný obrázok k článku Primár varuje pred IVERMEKTÍNOM: Máme tu predávkovaných pacientov, jeden bojuje o život!
Zdroj: Facebook.com/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

V košickej nemocnici za ostatný mesiac hospitalizovali dvoch pacientov intoxikovaných ivermektínom. V prípade jedného pacienta ide o život ohrozujúci stav s poruchou vedomia a ďalšími závažnými neurologickými príznakmi.

Ľahko sa predávkujete

Informovala o tom v pondelok hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Monika Krišková. „U uvedených pacientov sme zaznamenali viac ako 1000-násobné prekročenie koncentrácie tohto lieku v krvi,“ uviedol primár Kliniky pracovného lekárstva a klinickej toxikológie UNLP Marek Varga.

Lekári nemocnice neodporúčajú užívanie ivermektínu. „Neodporúčam užívanie akéhokoľvek lieku bez odporúčania a kontroly lekára,“ konštatoval primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP Martin Novotný.

„V prípade ivermektínu máme na trhu aj veterinárne prípravky rôznej sily a spôsobu užívania. V praxi sme zaznamenali užívanie kvapiek na vonkajšie použitie na liečbu operencov, ktoré pacienti užívali perorálne. O konských pastách ani nehovoriac. Na základe laického užívania môže veľmi rýchlo dôjsť k predávkovaniu ivermektínom,“ upozornil Novotný.

Ohrozenie zdravia

Okrem poškodenia pečene má užívanie ivermektínu aj závažné neurologické účinky. „Príznaky majú rôzny stupeň závažnosti, od únavy cez ľahšiu malátnosť až po agresivitu a poruchy vedomia,“ konštatoval toxikológ Varga.

Odborníci UNLP zdôrazňujú, že ivermektín nie je liekom na ochorenie COVID-19. „Nie je a nebude. Žiadne odborné štúdie to nepotvrdili. Pôvodné indície, že by mohol byť nápomocný, boli vyvrátené. Potvrdzuje to aj naša prax, ktorá ukazuje, že opakovane prijímame na hospitalizáciu pacientov, ktorí užívali ivermektín a nezriedka skončili na umelej pľúcnej ventilácii. Aj u nášho ivermektínom intoxikovaného pacienta došlo k rozvoju vážneho covidového zápalu pľúc, ktorý si sám osebe vyžaduje hospitalizáciu. Takto sme museli pacienta hospitalizovať pre intoxikáciu,“ dodal infektológ Novotný.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM