Peter Klimant Regióny

Primátorka Serafína Ostrihoňová: Spoveď o obľúbených miestach v Zlatých Moravciach!

Aké časti mesta obľubujú známe zlatomoravecké tváre? Primátorka Serafín Ostrihoňová nám prezradila, ktoré zákutia v Zlatých Moravciach jej najviac prirástli k srdcu.

Ilustračný obrázok k článku Primátorka Serafína Ostrihoňová: Spoveď o obľúbených miestach v Zlatých Moravciach!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Zlaté Moravce majú viacero zaujímavých miest a zákutí. Každému sa však páči niečo iné. Niekto obľubuje prírodné scenérie, niekto zase múry historických budov. Čo má však najradšej hlava nášho mesta Serafína Ostrihoňová?

Pre Moravce 24 prezradila, že jej najobľúbenejším miestom je kostol Najsvätejšieho Srdca Ježišovho, ktorý je súčasťou kláštora Kongregácie bratov tešiteľov z Getseman. „Pre mňa je nebo konať dobro a po inom nebi ani netúžim. Preto je tento kostolík miestom, kde môžem prosiť Toho, ktorý je pre mňa vzorom v konaní dobra, o duchovné povzbudenie a silu do služby blížnym a na moju pomoc odkázaným. Som hlboko veriaca a viera je to, čo dáva zmysel môjmu životu a všetkému, čo robím,“ prezradila Ostrihoňová.

Prosí duše zosnulých

V duchovnej oblasti ešte chvíľku ostaneme, ďalším milovaným miestom primátorky Ostrihoňovej je totiž mestský cintorín spolu s tzv. „lipiparkom“ pri Mauzóleu rodiny Migazziovcov. „Cintorín mi je blízky tým, že tu prosím duše zosnulých (aj manželovho otecka) za pomoc žijúcim a Stvoriteľa prosím, aby dal ľahké odpočinutie a Svetlo Večné dušičkám všetkých zosnulých,“ povedala Ostrihoňová.

A čím si ju získalo okolie Mauzólea? Hlavne prírodou… „Jedinečnosť a výnimočnosť tomuto miestu dávajú dve krásne aleje s pôvodnými previsnutými smútočnými smrekmi. Sadenice týchto smrekov doviezol sám gróf Migazzi. Ako milovníčka a ochranárka prírody mám v srdci špeciálne miesto pre krásy prírody, ktorá je úžasným a obdivuhodným božím dielom. Predovšetkým mám rada miesta ako sú toto, kde sa môžete kochať nielen krásou týchto smrekov a prírody, ale môžete tiež nasávať výnimočnú atmosféru a pokoj tohto miesta,“ vysvetlila primátorka.

Idol primátorky?

Samotné mauzóleum je podľa jej slov pre ňu o to milšie, že v ňom odpočíva manželka grófa Migazziho. „Je mi blízka svojou skromnosťou, lebo skromnosť si najviac vážim popri vernosti zo všetkých ľudských vlastností. Antónia Marcibáni Migazziová sa zo skromnosti žiadala na svojej poslednej ceste na miesto večného odpočinku odviesť konským záprahom na voze, na ktorom vyvážali maštaľný hnoj na zúrodňovanie polí. Je o nej známe, že svoj život zasvätila službe najbiednejším a najchudobnejším,“ rozhovorila sa primátorka o mŕtvej grófke.

Neskonale krásna fenka môže ísť vraj vzorom

Svoju top trojku najobľúbenejších miest v Zlatých Moravciach uzavrela svojím vlastným rodinným domom. „Neskonale vrúcny vzťah mám k nášmu rodinnému domu, ktorý sme si s manželom svojpomocne postavili pred 35 rokmi. Je situovaný v krásnom prostredí "Dolných viníc“ a je obklopený stálozeleným parkom. Keďže obaja s manželom sme „lesáci“, dali sme pri skrášľovaní jeho okolia prednosť stálozeleným drevinám pred ovocnými stromami." povedala primátorka.

Okrem zelene je Ostrihoňová očividne i veľkou milovníčkou zvierat, čo dokazuje slušným počtom domácich miláčikov, ktorí vraj robia jej domov domovom. „Veľkú radosť mi robí neskonalá oddanosť a vďačnosť našich zvieratiek, ktoré tiež robia môj domov ozajstným domovom. Neskonale krásna fenka bernardína môže byť vzorom aj ľuďom vo svojej vernosti, rovnako ako párik bielych holúbkov kráľovských a sedem sliepočiek s bielym hodvábničkovým kohútikom.“ dodala hlava Zlatých Moraviec Serafína Ostrihoňová.

Čítajte tiež:

Známe tváre o obľúbených zákutiach: Primátor prezradil, ktoré miesto v Moravciach má najradše

Riaditeľ Husár a jeho obľúbené zákutia v Moravciach: Ktoré miesto mu prirástlo k srdcu?

Osobnosti o obľúbených zákutiach v Moravciach: Kde rada trávi čas šéfka Mestského strediska kultúry a športu?

Aktivista Michal Cimmermann: Toto sú moje obľúbené miesta v Moravciach!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM