Správy

Primátorov krajských miest trápi chodníková novela, hazard i objektívna zodpovednosť

Negatívne dôsledky hazardu vidia primátori v závislostiach, v negatívnych dosahoch na rodiny, kriminalite spôsobenej dlhmi, ale aj v tom, že herne vytvárajú v meste "mŕtve" zóny.

Zdroj: Dnes24.sk

Primátorov slovenských krajských miest združených v K8 trápi chodníková novela, prezidentom vetovaná novela k hazardným hrám i chýbajúca objektívna zodpovednosť pre mestských policajtov. Zhodli sa na tom na svojom spoločnom utorkovom rokovaní v Bratislave.

Nešťastná chodníková novela

Takzvaná chodníková novela menila od mája 2018 starostlivosť o obecné chodníky. Táto povinnosť prešla zo správcov priľahlých budov na vlastníkov alebo správcov chodníkov, teda na samosprávy. Primátori krajských miest ju hodnotia ako nešťastnú. „Novelu schválili parlamentní poslanci v priebehu rozpočtového roka, v čase, keď boli zimné údržby miest a obcí zazmluvnené a rozpočtované. Chodníková novela nedala samosprávam možnosť sa na výkony takéhoto rozsahu dostatočne pripraviť ani finančne, personálne či materiálne,“ povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Primátori sa zhodli, že túto zimu nebude možné očistiť všetky chodníky k plnej spokojnosti obyvateľov či samospráv. Lepšie sa na to chcú pripraviť už na budúcu zimu. Ministerstvo dopravy dlhodobo argumentuje, že obce a mestá mali dostatočný časový priestor na prípravu ešte pred príchodom týchto zimných mesiacov. Doterajšia právna úprava bola neprimeraná a nespravodlivá, preto podľa rezortu muselo dôjsť k zmene.

Regulácia hazardu

Krajskí primátori vyjadrili nespokojnosť aj s novelou zákona o hazardných hrách, ktorú prezident Andrej Kiska vetoval. Podľa nich táto novela uberá možnosť samosprávam regulovať hazard. „Prezident túto novelu nepodpísal a my vyzývame poslancov, aby veto prezidenta rešpektovali a za zákon opätovne nezahlasovali,“ skonštatoval Vallo.

Negatívne dôsledky hazardu vidia primátori v závislostiach, v negatívnych dosahoch na rodiny hráčov, sekundárnej kriminalite spôsobenej dlhmi, ale aj v tom, že herne vytvárajú v meste „mŕtve“ zóny. Od ministerstva financií primátori žiadajú, aby pripravilo takú novelu zákona, ktorá umožní samosprávam rozhodnúť sa, či chcú alebo nechcú na svojom území herne či kasína. Zároveň žiadajú, aby na toto rozhodnutie nebola potrebná petícia občanov.

„Nevidíme dôvod, aby to bolo podmienené petíciou,“ spresnil Vallo. Asociácia zábavy a hier (AZAH) tvrdí, že novela ako celok je nastavená najregulačnejšie, ako kedy voči hazardu bola. „Nemyslíme si, že je správne ju hádzať celú do koša preto, že prezident mal zopár výčitiek, ktoré sa dajú v druhom kole odstrániť. V novom zákone už bolo ďalšie množstvo opatrení, ktoré môžu mestá využívať vo svoj prospech,“ uviedla pre hovorkyňa AZAH Dominika Lukáčová.

Ministerstvo financií na margo vyhlásenia primátorov K8 uviedlo, že o zmenách v zákone o hazardných hrách, ktorý vetoval prezident, môžu rozhodnúť na najbližšej schôdzi poslanci Národnej rady SR.

Objektívna zodpovednosť

K8 upozornila aj na to, že mestská polícia nemôže využívať inštitút objektívnej zodpovednosti, tak ako to robí štátna polícia. Problémy to spôsobuje napríklad pri regulácii parkovania.

„Boli by sme radi, keby aj obecná polícia mala objektívnu zodpovednosť a koho prichytí pri čine, zodpovedný bude ten, ktorý to auto vlastní, a nebude sa môcť vyhovárať na to, že ho riadil niekto iný,“ povedal primátor Trenčína Richard Rybníček. Primátori chcú tiež dosiahnuť, aby priestupca bol povinný odpovedať bez obštrukcií, tak ako musí v súčasnosti odpovedať štátnej polícii.

Rokovanie primátorov K8
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM