Správy

Prípad traumatizujúceho odobratia prváčika: Chýbala empatia!

V medializovanom prípade odobratia sedemročného Marca zo Základnej školy v obci Brehy došlo k individuálnemu zlyhaniu vyššieho súdneho úradníka.

V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol poslanec Národnej rady SR Róbert Madej (Smer-SD). Zo zverejneného videa bolo podľa jeho slov badať jasné známky porušenia platných právnych predpisov.

„Myslím si, že aktuálne informácie o vyvodení zodpovednosti, tak osobnej voči pracovníkovi, ako aj informácie o ďalších úkonoch, ktoré prebehli v obvode Krajského súdu v Banskej Bystrici, sa nateraz javia, že sú dostatočnou odpoveďou na tieto skutočnosti, ktoré sa stali," uviedol poslanec.

VIDEO: Spáchal úradník trestný čin? Prípad o chlapčekovi z Brehov riešia politici i generálna prokuratúra

Úradníkov treba zaškoliť

Dôležité je podľa jeho slov hovoriť aj o tom, akým spôsobom treba poučiť súdnych úradníkov pred výkonom súdneho rozhodnutia, alebo ako ich vzdelávať v priebehu zamestnania.

Dôležitá je podľa neho v niektorých prípadoch aj empatia a pochopenie aktuálnej situácie.

„Vyšší súdny úradník mohol do istej miery pochopiť tú situáciu a neriešiť to počas vyučovacej hodiny, počkať na prestávku. Na to nepotrebujete právny predpis, na to musí byť cítiaci človek, ktorý to pochopí," dodal Madej.

S deťmi sa nakladá ako s predmetmi

Podľa opozičnej poslankyne Natálie Blahovej (SaS) ide v prípade Marca o zlyhanie systému.

„To nie je len o malom Marcovi, je to o desiatkach a desiatkach iných detí s ktorými je, bohužiaľ, nakladané ako s neživými predmetmi, pretože súdne rozhodnutie sa tým zaoberá, ako by to bola neživá vec," dodala s tým, že v oblasti právnych noriem ochrany dieťaťa je čo zlepšovať, niektoré z nich sú totiž vágne.

Poslankyňa ďalej informovala, že situáciou ohľadom odoberania detí sa bude zaoberať ľudskoprávny výbor parlamentu v utorok budúceho týždňa.

Účasť podľa Blahovej prisľúbili ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) a minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD). Zúčastniť by sa mala aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM