ELA Správy

Pripravte sa na dve výdatné vlny sneženia: Kedy a kde sa vráti poriadna zima?

Počasie v týchto dňoch je charakteristické výraznou inverziou. Čaká nás cyklonálne počasie a početné zrážky.

Ilustračný obrázok k článku Pripravte sa na dve výdatné vlny sneženia: Kedy a kde sa vráti poriadna zima?
Zdroj: TASR

Zajtra dorazí na Slovensko od západu frontálny systém. Zrážky dorazia na naše územie v dvoch vlnách. Prvá nás čaká už v utorok skoro ráno.

Dve vlny sneženia

Zrážky by na naše územie nemali doraziť, namiesto toho by sa mali vytvoriť nad západom Slovenska. Následne sa budú presúvať ďalej na východ, informuje portál iMeteo.sk.

Snežiť bude najmä v Banskobystrickom kraji, kde budú zrážky najvýraznejšie, postupne sa však sneženie rozšíri nad celý Žilinský a Trenčiansky kraj a v priebehu dopoludnia začne snežiť aj na východe Slovenska.

V polohách pod 300 m n.m. sa očakáva prevažne výskyt kvapalných zrážok. Druhá vlna sneženia by mala doraziť počas utorňajšieho večera od severozápadu. V severnej časti Banskobystrického kraja a v Žilinskom kraji môže do stredy rána pribudnúť aj 20 cm snehu.

Dorazí studený front a husté sneženie

V utorok popoludní sa teda dostane studený front aj na naše územie. Postupne prinesie na viaceré miesta výdatné zrážky, ktoré budú prevažne snehové.

„Na mnohých miestach bude sneženie výdatné a pokračovať bude aj počas stredy. Za tieto dva dni môže napadnúť od 10 do 30 centimetrov snehu. Nový sneh sa očakáva najmä v Žilinskom kraji, v Banskobystrickom kraji a v Prešovskom kraji,“ informuje iMeteo.sk.

V nížinách bude pršať alebo padať dážď so snehom. V oblasti západného Slovenska, juhu stredného Slovenska a na juhovýchode sa očakávajú zrážky vo forme dažďa alebo dažďa so snehom (najmä na juhovýchode).

Následne sa počas štvrtku očakáva výraznejšie oteplenie a sneh sa tak bude topiť. Nadpriemerne teplo bude aj naďalej a sneh tak dlho na našom území nevydrží.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM