Správy Zo zahraničia

Prípravy na korunováciu Karola III. sprevádza ŠKANDÁL: Obvinenia z útlaku a rasizmu!

Domorodí lídri z bývalých britských kolónií vyzvali kráľa Karola III., aby sa urýchlene ospravedlnil za "stáročia rasizmu" a "dedičstvo genocídy" spáchané korunou.

Ilustračný obrázok k článku Prípravy na korunováciu Karola III. sprevádza ŠKANDÁL: Obvinenia z útlaku a rasizmu!
Zdroj: TASR/AP

Ostro formulovaný list by mohol poznačiť prípravu na panovníkovu víkendovú korunováciu. Zástupcovia pôvodného obyvateľstva z 12 krajín britského Spoločenstva národov v ňom tiež vyzvali na finančné odškodnenie a vrátenie ukradnutých kultúrnych pokladov.

Viaceré národy

List podpísali domorodí lídri z Austrálie, niekoľkých karibských národov a zástupcovia pôvodného obyvateľstva z Kanady, Nového Zélandu a Papuy-Novej Guiney.

Signatári listu sa podľa vlastného vyjadrenia spojili, aby pomohli svojmu ľudu „zotaviť sa zo stáročí rasizmu, útlaku, kolonializmu a otroctva“.

Kráľ s nimi komunikuje

Karol III. v uplynulých rokoch zintenzívnil úsilie o nadviazanie kontaktov s domorodými lídrami. Monarchia totiž zažíva zúčtovanie so svojimi väzbami na obchod s otrokmi a vysporadúva sa s násilným dedičstvom Britského impéria.

Hoci kráľ pripustil, že koruna musí „uznať krivdy, ktoré formovali našu minulosť“, najnovší list ho žiada, aby zašiel ďalej a ponúkol oficiálne kráľovské ospravedlnenie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM