Regióny

Prírodný živel zarmútil poľnohospodárov. Od Slanca až po Slovenské Nové Mesto

Letná búrka s krupobitím, ktorá zasiahla v sobotu 9. júla popoludní niektoré obce v okresoch Trebišov a Košice – okolie, narobila škody poľnohospodárom.

Najviac poškodené sú obilniny, repka, sója, kukurica a slnečnica. Agra poisťovňa registruje škody vo výške približne 1,743 milióna eur. Informoval o tom jej riaditeľ Dalibor Bán.

Smola pre pestovateľov

„Organizované skupiny našich likvidátorov práve ukončili obhliadky pozemkov poškodených stredajším ľadovcom pri Michalovciach, a len tri dni po ničivom ľadovci v okresoch Michalovce a Sobrance, silná búrka sprevádzaná krupobitím prerušila v plnom prúde prebiehajúcu žatvu repiek a obilnín v ďalšom regióne východu krajiny. Tentoraz príroda ukázala svoju ničivú silu od Slanca až po Slovenské Nové Mesto. Veľkosť závažne zasiahnutého územia odhadujú odborníci do 5000 hektárov,“ uviedol Bán. Menšie škody zaznamenali aj v ovocných sadoch a vo viniciach.

PREČÍTAJTE SI: Michalovcami sa prehnala silná búrka

V okrese Trebišov mali najväčšie škody pestovatelia v obciach Brezina, Byšta, Kazimír, Kuzmice, Michaľany, Borša a Lastovce. Škody nahlásili aj obce v okrese Košice – okolie, a to Slanská Huta, Kalša, Slanec. Bán dodal, že rozsah škôd z konca júna a začiatku júla je závažnejší, než v porovnateľnom období minulého roka, kedy búrky, krupobitie a víchrice udreli takisto na východe krajiny prakticky v rovnakom čase.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM