Magazín

Prišli ste do kontaktu s človekom s opičími kiahňami? Na TOTO si musíte dať pozor!

Na Slovensku zaznamenali prvý prípad nákazy opičími kiahňami. Odborníčka radí, ako postupovať, ak ste sa dostali do kontaktu s chorým.

Ilustračný obrázok k článku Prišli ste do kontaktu s človekom s opičími kiahňami? Na TOTO si musíte dať pozor!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Úzke kontakty pri opičích kiahňach zahŕňajú najmä sexuálnych partnerov, osoby z rovnakej domácnosti či kohokoľvek, kto prišiel do kontaktu s posteľnou bielizňou alebo oblečením chorých.

Vyplýva to zo stanoviska Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré TASR poskytla jeho hovorkyňa Daša Račková.

Potrebná izolácia

Je podľa nej dôležité, aby boli kontakty poučené, ako si majú denne monitorovať zdravotný stav, merať telesnú teplotu či sledovať klinické príznaky ochorenia počas 21 dní od poslednej expozície. „Ak sa u kontaktov objavia klinické príznaky ochorenia, je nutné, aby sa izolovali, s výnimkou potreby lekárskeho vyšetrenia alebo testovania,“ skonštatovala s tým, že ďalší postup určí lekár.

Račková zdôraznila, že každé ochorenie a podozrenie musí vyšetriť lekár. Ten posúdi riziko závažnosti priebehu ochorenia. „Osoby s vyšším rizikom závažného priebehu ochorenia si môžu vyžadovať hospitalizáciu a/alebo liečbu antivirotikami,“ ozrejmila.

Prečítajte si tiež

Vyhýbajte sa kontaktu

V súvislosti s manažmentom prípadov priblížila, že choré osoby sú poučené o dodržiavaní izolácie až do odpadnutia poslednej chrasty. „Izoláciu by mali prerušiť len v nutnom prípade, napríklad pri návšteve lekára, nevyhnutnej zdravotnej vychádzke s podmienkou prekrytia výsypu a prekrytia horných dýchacích ciest respirátorom,“ priblížila.

Počas choroby sa majú vyhýbať telesnému kontaktu s inými osobami, kontaktu s domácimi zvieratami a používať individualizované pomôcky. Račková dodala, že chorí by tiež mali monitorovať svoj stav.

Na Slovensku vo štvrtok potvrdili prvý prípad opičích kiahní. Chorá osoba je vo veku 20 až 59 rokov, nakazila sa pravdepodobne v zahraničí. Je izolovaná a hospitalizovaná. Všetky úzke kontakty podchytil príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM