Webnoviny - Svet

Produkcia v priemysle v auguste spomalila rast

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto : SITA/APBRATISLAVA 8. októbra (WEBNOVINY) – Rast produkcie v priemysle v auguste opäť mierne spomalil. Na medziročnej báze totiž v ôsmom mesiaci dosiahol rast priemyselnej produkcie 16,3 %, čo znamenalo spomalenie dynamiky oproti júlu o 0,5 percentu­álneho bodu. Augustový vývoj ovplyvnil rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 27,4 %, v priemyselnej výrobe o 14,7 % a pokles v ťažbe a dobývaní o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR. Podľa analytika banky ING Eduarda Hagaru však priemyselná produkcia napriek spomaleniu medziročného rastu veľmi pozitívne prekvapila. „Už priaznivé čísla z nemeckého priemyslu zverejnené včera naznačili, že by mohli prekvapiť aj výsledky slovenského priemyslu. Výkonnosť slovenského priemyslu v auguste výrazne predstihla očakávania,“ konštatoval. Napriek tomu sa však dá očakávať spomalenie rastu priemyselnej produkcie. „Tempo rastu by nemalo klesnúť pod úroveň 5 až 10 %, čo je stále úroveň, ktorú by mnoho krajín v súčasnosti vďačne privítalo,“ dodal Hagara. Rýchlejší rast priemyslu by sa pritom podľa neho mohol pozitívne premietnuť aj do rýchlejšej tvorby pracovných miest.

Na augustovom medziročnom raste sa najviac podieľal rast produkcie vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovanej, kde dosiahol až 61 %. Dvojciferný rast však štatistici zaevidovali aj v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 27,4 %, výrobe dopravných prostriedkov o 24,2 % a výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 14,5 %. Miernejší rast sa zaznamenal vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 5,5 %. Výroba potravín, nápojov a tabakových výrobkov klesla o 3,6 %.

Podľa hlavných priemyselných zoskupení sa v porovnaní s augustom 2009 zvýšila produkcia investičných prostriedkov o 28,8 %, produkcia súvisiaca s energetikou o 18,9 %, výroba predmetov dlhodobej spotreby o 16,3 %, výroba pre medzispotrebu o 7,8 % a produkcia predmetov krátkodobej spotreby o 3,6 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v auguste oproti júlu zvýšila o 2,2 %.

Od začiatku roka vzrástol index priemyselnej produkcie medziročne o 20,7 %, v tom v priemyselnej výrobe o 22,6 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 13,9 %, v ťažbe a dobývaní o 3 %. Vývoj produkcie celkom ovplyvnilo hlavne zvýšenie výroby strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 56,3 %, dopravných prostriedkov o 44,4 %, počítačových, elektronických a optických výrobkov o 24,5 %, kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 20 % a dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 13,9 %. Produkcia klesla len vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov a to o 8,7 %.

Podľa hlavných priemyselných zoskupení sa zvýšila produkcia investičných prostriedkov o 40,2 %, produkcia predmetov dlhodobej spotreby o 22,8 %, výroba pre medzispotrebu o 17,3 %, výroba súvisiaca s energetikou o 7,5 % a produkcia predmetov krátkodobej spotreby o 6,6 %.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM