Aktualizované Správy Krimi

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Mariána Kotlebu

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal vo štvrtok (26.7.) obžalobu na predsedu parlamentnej strany ĽSNS Mariana K. Obvinil ho z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Ilustračný obrázok k článku Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Mariána Kotlebu
Zdroj: TASR

Podstatou skutku je, že Marian K. v Banskej Bystrici v roku 2017 v priestoroch auly školy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov každý na sumu 1488 eur, pričom číslo 1488 je známe a používané v symbolike extrémistov.

To je, ako povedala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová., spojením čísel 14 (14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu: „We must secure the existence of our people and a future for white children“ čo v preklade znamená „Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí.“) a 88 (8. písmeno v abecede je H, pričom HH je skrátený tvar nacistického pozdravu „Heil Hitler!“).

„Tým verejne použitím (neo)nacistickej, resp. extrémistickej symboliky čísiel prejavil sympatie k rasistickej a nacistickej ideológii, ktorá smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb a ktorá hlása rasovú, etnickú nenávisť,“ dodala ďalej Tökölyová.

Viacerí členovia strany ĽSNS čelili rozličným obžalobám na rozličných súdoch. Naposledy obžalovaný poslanec NR SR Stanislav M. sa postavil v júli pred súd na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku.

Stanislav M. čelil obžalobe z extrémizmu pre hanlivý status na sociálnej sieti. ŠTS ho 4. júla napokon oslobodil spod obžaloby. V prípade bol svedkom aj predseda ĽSNS Marian K.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM