Regióny Rôzne

Prosíme, nerušiť! V chránenej lokalite Sysľovské polia majú svoj domov vzácne tvory

Vedeli ste, že kúsok za Bratislavou sa ukrýva divočina? Chránené vtáčie územie Sysľovské polia sú domovom pre vzácne druhy vtákov.

Ilustračný obrázok k článku Prosíme, nerušiť! V chránenej lokalite Sysľovské polia majú svoj domov vzácne tvory
4
Galéria
Zdroj: Ivo Nesrovnal Facebook

Chránené vtáčie územie (CHVÚ) Sysľovské polia nájdete neďaleko Bratislavy – pri hraniciach s Rakúskom a Maďarskom. Ochranári tam však neradi vidia návštevníkov a zvedavcov, ktorí sa neraz rozhodnú prebádať terén mimo vyznačených chodníkov.

Domov vzácneho dropa

Výletníci, ktorí na Sysľovské polia „zablúdia“, často ani nevedia, že ide o chránené územie, na ktorom možno nájsť napríklad posledné hniezdisko sokola červenonohého a taktiež zimné útočisko najťažšieho lietajúceho vtáka na svete – dropa veľkého.

Drop patrí u nás medzi najvzácnejšie hniezdiace druhy. Napriek tomu, že mu hrozilo vyhynutie, podarilo sa ho zachrániť a po Sysľovských poliach poletuje v súčasnosti približne 500 jedincov tohto majestátneho vtáka.

Slovensko ešte pred 70 rokmi patrilo podľa ornitológov medzi najvýznamnejšie krajiny pre ochranu tohto druhu v strednej Európe. Hniezdilo u nás viac ako 1 000 dropov. Neskôr v dôsledku stavby elektrických vedení na citlivých miestach, mechanizácie, chemizácie a rozorávania trávnych porastov počty prudko poklesli a ostali u nás nepravidelne hniezdiť posledné jedince dropa pri hraniciach s Rakúskom. Podobne populácia dropa klesla aj v Rakúsku a západnom Maďarsku.

Mnohé účinné opatrenia na ochranu dropa pomohli, aby sa v Rakúsku a Maďarsku jeho populácia obnovila. Na poľnohospodárskej pôde boli obnovené rozsiahle trávne porasty, kde môže drop hniezdiť a podpora pre poľnohospodárov bola nastavená tak, aby sa im na miestach s výskytom dropa oplatilo hospodáriť šetrne vo vzťahu k životnému prostrediu. Po vyhniezdení sa veľká časť dropov sťahuje na západný okraj Slovenska do chránených oblastí, kde môžu prezimovať.

Zachráňme sokola

Sysľovské polia sú aj jedným z mála území na Slovensku, kde ešte hniezdi sokol čevenonohý. Populácia tohto druhu od roku 1993 na našom území výrazne klesla. Najcitlivejším obdobím je čas hniezdenia (apríl – júl). Vtedy môže v dôsledku viacerých negatívnych faktorov dôjsť k prerušeniu hniezdenia v rôznom štádiu, od inkubácie vajec, až po vyletenie mláďat. Medzi takéto negatívne vplyvy patrí aj zvýšený pohyb ľudí v okolí hniezda.

„Sokol červenonohý patrí k najvzácnejším sokolom vyskytujúcim sa na našom území a jeho časté rušenie v období hniezdenia by mohlo mať za následok úplné vyhynutie tohto druhu na Slovensku,“ hovoria odborníci z občianskeho združenia Ochrana dravcov na Slovensku.

Pozor na husi!

Chránené vtáčie územie je aj dôležitým zimoviskom pre početné kŕdle troch druhov husi – hus bieločelú, hus siatinnú a hus divú. Zimovisko na Sysľovských poliach, kam prilietavajú divé husi na nočný odpočinok, má pre ne dôležitú strategickú polohu, pretože sa nachádza blízko Dunaja, kde si húsky hľadajú potravu.

Práve kvôli ochrane všetkých spomínaných druhov vtákov sú na území CHVÚ Sysľovské polia zakázané viaceré činnosti, medzi ktoré patrí aj zákaz pohybu mimo vyznačeného turistického chodníka, náučného chodníka alebo cyklotrasy. Psíka, hoci aj na vôdzke, do tejto oblasti so sebou neberte.

Drop veľký
4
Galéria
Zdroj: SOS/BirdLife
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM