Webnoviny - Svet

Prvé víťazstvo Blanca s Francúzskom

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP SARAJEVO 8. septembra (WEBNOVINY) – Futbalové Francúzsko sa dočkalo po siedmich zápasoch víťazstva a konečne dopísalo jednu z najčiernejších kapitol svojej reprezentačnej histórie. Francúzi v utorok v Sarajeve zdolali v súboji D-skupiny kvalifikácie ME 2012 domácu Bosnu a Hercegovinu 2:0 gólmi Karima Benzemu a Florenta Maloudu. Zároveň ide o prvé víťazstvo pod vedením nového trénera Laurenta Blanca, ktorý na prahu nového kvalifikačného cyklu vystriedal kontroverzného Raymonda Domenecha. V piatok však ťaženie kvalifikáciou ME 2012 odštartoval šokujúcou domácou prehrou 0:1 s Bieloruskom, preto bol pred utorkom v náročnej pozícii.

„Som šťastný, že sme to dokázali. Verím, že toto je nový začiatok. Začiatok krajšej éry francúzskeho futbalu,“ uľavil si majster sveta z roku 1998 Laurent Blanc a ďalej pokračoval: „Nemyslite si však, že dnes sme boli pod akousi virtuálnou gilotínou. Konečne sme však natrénované dokázali pretaviť do výkonu na ihrisku. Po piatku nás neprepadla beznádej, teraz zasa nevyskakujeme a nekričíme, že sme konečne vyhrali.“

Francúzi v utorok nastúpili bez dištancovanej trojice Nicolas Anelka, Franck Ribéry, Patrice Evra, ale konečne podali kompaktný tímový výkon. Navyše strelili dva utešené góly, ktoré pohladili dušu fanúšika. V 72. min sa navrátilec po zranení Karim Benzema v šestnástke súpera efektne uvoľnil a ľavačkou nekompromisne rozvlnil sieť. O šesť minút neskôr prišla najkrajšia akcia zápasu, na konci ktorej Florent Malouda skóroval do prázdnej bránky. Útočník Realu Madrid Benzema nezabudol pripomenúť, že toto je správna odpoveď na jeho absenciu v nominácii na tohtoročnom svetovom šampionáte v JAR. „Teším sa z toho, že sme vyhrali, ale aj zo svojho výkonu a gólu. V najbližšej budúcnosti urobím všetko preto, aby sa aj mojím pričinením pozdvihla úroveň francúzskeho reprezentačného futbalu. Budem sa biť pre Francúzsko zo všetkých síl,“ nechal sa počuť 22-ročný Benzema. „Je to pre nás mimoriadne cenný hráč, lebo vie streliť gól, keď to potrebujeme. Takých nemáme veľa,“ povedal uznanlivo Laurent Blanc na adresu Benzemu.

Francúzska trikolóra smutne viala v zápasoch reprezentácie v tomto roku častejšie ako bývalo predtým zvykom. Po víťazstve v príprave na MS 26. mája nad Kostarikou (2:1) nasledovala čierna séria bez víťazstva – remíza s Tuniskom (1:1), prehra s Čínou (0:1) a potom na svetovom šampionáte na juhu Afriky predčasný koniec v základnej skupine po výsledkoch 0:0 s Uruguajom, 0:2 s Mexikom a 1:2 s Juhoafrickou republikou. Navyše vystúpenie Francúzska negatívne ovplyvnili aj rozbroje, ktorých vrcholom bolo vylúčenie útočníka Nicolasa Anelku z tímu po verbálnom útoku na trénera Raymonda Domenecha. Po šampionáte vystriedal Domenecha v rozkývanom reprezentačnom kresle Blanc, no ani ten nezačal svoju ozdravnú misiu dobre. Prehra v príprave v Nórsku (1:2) a kvalifikačný nezdar s Bieloruskom (0:1) mu nepridali na dobrom spánku, navyše vo verejnosti sa prevalil sexuálny škandál s neplnoletou prostitúkou, ktorej klientami malo byť trio Ribéry, Benzema, Govou. V utorok v Bosne však šnúru neúspechov Francúzi konečne prestrihli. „Zahrali sme celé mužstvo veľmi dobre a dokázali si udržať vysokú hernú úroveň počas celého zápasu. A to je veľký prísľub do budúcnosti,“ rád konštatoval Karim Benzema.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM