Aktualizované Zo zahraničia

Putin sa rozhodol okamžite konať: Uznal 2 nové republiky

Ruský prezident Vladimír Putin o tom informoval v prejave k národu, ktorý odvysielali ruské štátne televízie.

Ilustračný obrázok k článku Putin sa rozhodol okamžite konať: Uznal 2 nové republiky
Zdroj: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok oznámil, že sa rozhodol okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku ako nezávislé štáty. Putin o tom informoval v prejave k národu, ktorý odvysielali ruské štátne televízie.

Na tento krok ostro zareagoval už aj slovenský rezort diplomacie. Viac sa dočítate TU.

Výnosy už podpísal

Uznanie suverenity a nezávislosti DĽR a LĽR označil za potrebné. Dodal, že požiadal ruský parlament, aby jeho rozhodnutie podporil a ratifikoval zmluvy s obomi samozvanými proruskými republikami nachádzajúcimi sa ukrajinskom Donbase.

Agentúra TASS po skončení prejavu informovala, že Putin príslušné výnosy už aj podpísal.

Okrem toho podpísal aj dohody o spolupráci s DĽR a LĽR. Na podpisovom akte v Kremli sa zúčastnili aj predstavitelia oboch týchto „republík“.

Vedenie Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, medzičasom deklarovalo svoju súčinnosť a pripravenosť čo najrýchlejšie pristúpiť k ratifikácii dohôd s DĽR a LĽR.

Porušenie minských dohôd

Ruský prezident pritom ešte v pondelok telefonoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a oznámil im, že má v úmysle podpísať výnos o uznaní Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky „v blízkej budúcnosti“. Uvádza sa to vo vyhlásení Kremľa, z ktorého citovala agentúra Interfax.

Scholz Putina varoval pred takýmto krokom, ktorý by bol podľa jeho slov v „ostrom rozpore“ s minskými dohodami zameranými na urovnanie konfliktu v Donbase, informovali agentúry DPA a AFP.

Nemecký kancelár podľa slov svojho hovorcu Steffena Hebestreita zdôraznil, že uznanie Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) by bolo „jednostranným porušením“ minských dohôd zo strany Ruska. Putina zároveň vyzval k „okamžitej deeskalácii“ a stiahnutiu vojsk z hraníc s Ukrajinou.

„(Kancelár) zdôraznil, že teraz je mimoriadne dôležité dodržiavať prímerie na východnej Ukrajine a podniknúť kroky k zmierňovaniu (napätia),“ uviedol úrad kancelára s tým, že „Rusko má v tomto smere osobitnú zodpovednosť“.

Prvé kroky

Scholz po rozhovore so šéfom Kremľa konzultoval situáciu okolo Ukrajiny s „najbližšími partnermi“ vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Macron po telefonáte s Putinom zvolal bezpečnostnú radu štátu.

Vystúpil aj britský premiér

Uznanie separatistických oblastí ležiacich na východe Ukrajiny zo strany Ruska je jasným porušením medzinárodného práva. Uviedol to v pondelok večer britský premiér Boris Johnson, počas tlačovej konferencie, ktorá bola venovaná zmierňovaniu opatrení zameraných na „život s covidom“. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Práve keď som prišiel na túto tlačovú konferenciu, Vladimir Putin oznámil, že Rusko uznáva Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) ako nezávislé štáty. Ide o jasné porušenie medzinárodného práva. Je to flagrantné porušenie suverenity a integrity (Ukrajiny),“ povedal Johnson novinárom.

Ostrá reakcia Lotyšska

Európska únia musí okamžite uvaliť sankcie voči Rusku za to, že uznalo ukrajinské separatistické regióny. V reakcii na krok šéfa Kremľa Vladimira Putina to v pondelok večer uviedol lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Rozhodnutie Ruska uznať takzvané Donecké a Luhanské ľudové republiky je flagrantným porušením medzinárodného práva a územnej celistvosti Ukrajiny. Lotyšsko odsudzuje tento akt agresie a vyzýva na ráznu medzinárodnú reakciu. EÚ musí okamžite uvaliť sankcie,“ napísal šéf lotyšskej diplomacie Edgars Rinkevics na sociálnej sieti Twitter.

Reakcia EÚ

Lídri Európskej únie v pondelok odsúdili rozhodnutie Vladimira Putina. Predstavitelia EÚ varovali, že spoločne so svojimi spojencami na tento krok zareagujú tvrdo a odhodlane, píše agentúra AFP.

„Uznanie nezávislosti dvoch separatistických republík na Ukrajine je jasným porušením medzinárodného práva, územnej celistvosti Ukrajiny a minských dohôd,“ uviedli na Twitteri šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

„EÚ a jej partneri zareagujú jednotne, tvrdo a odhodlane v rámci solidarity s Ukrajinou,“ zdôraznili lídri EÚ v príspevku na sociálnej sieti.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell ešte pred Putinovým vyhlásením uviedol, že EÚ je „pripravená zareagovať“ sankciami, ak dôjde zo strany Ruska k uznaniu DĽR a LĽR za nezávislé štáty.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM