Zo zahraničia

"Putinov kmotor" plánoval utiecť z Ukrajiny: Medvedčuka chytili na hraniciach

Zadržali najvplyvnejšieho proruského politika na Ukrajine. Viktor Medvedčuk po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu, utiekol a zdržiaval sa na neznámom mieste.

Ilustračný obrázok k článku "Putinov kmotor" plánoval utiecť z Ukrajiny: Medvedčuka chytili na hraniciach
Zdroj: TASR/AP , Facebook.com/Volodymyr Zelenskyj

Zadržaný proruský politik Viktor Medvedčuk plánoval utiecť z Ukrajiny do moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko. V stredu to oznámil riaditeľ Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) s tým, že tento plán bol zmarený. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ruskí agenti ho čakali márne

Bezpečnostná služba Ukrajiny tvrdí, že Medvedčuka v Podnestersku čakali agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorí ho mali odviezť do Moskvy. Namiesto toho bol však Medvedčuk zatknutý v Kyjevskej oblasti, keď sa vydal na cestu k hraniciam.

Blízkeho spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina zadržala SBU počas „nebezpečnej špeciálnej operácie“.

Podnestersko je medzinárodne neuznaný štát, ktorý je pod silným vplyvom Ruska a viackrát sa vyskytli aj hlasy o jeho anexiu Ruskou federáciou po vzore Krymu. Ruské mierové jednotky vstúpili do Podnesterska po tom, ako v roku 1992 viedlo krátku vojnu s Moldavskom a vyhlásilo sa za nezávislý štát. Jeho nezávislosť dodnes neuznal nijaký štát ani medzinárodná organizácia. Urobili tak iba separatistické regióny ako Abcházsko, Južné Osetsko a Náhorný Karabach, hoci sami majú problémy s medzinárodným uznaním.

Prezident je krstným otcom jeho dcéry

Viktor Medvedčuk je považovaný za najvplyvnejšieho proruského politika na Ukrajine. V médiách získal prezývku „Putinov kmotor“, pretože ruský prezident je krstným otcom jeho najmladšej dcéry. Od mája minulého roka bol v domácom väzení. Tri dni po tom, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu, však utiekol a zdržiaval sa na neznámom mieste.

Neprehliadnite aj:

Проведено спецоперацію завдяки СБУ. Молодці! Деталі згодом. Слава Україні! 🇺🇦

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, April 12, 2022
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM