MAK Správy Zo Slovenska

Rada prokurátorov tvrdo kritizuje Fica aj Blahu. Bránia prokurátora Honza, ktorý si podal expremiéra

Rada prokurátorov sa zastala prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáša Honza, ktorého jedenástka Smeru nazval "sopliakom".

Ilustračný obrázok k článku Rada prokurátorov tvrdo kritizuje Fica aj Blahu. Bránia prokurátora Honza, ktorý si podal expremiéra
Zdroj: TASR

Rada prokurátorov, ktorá je najvyšším orgánom prokurátorov, považuje výroky Ľuboša Blahu a ďalších poslancov za neprimerané zasahovanie do činnosti štátneho orgánu a považuje ich za znevažujúce a vyjadruje nad nimi pohoršenie.

Zastali sa tak prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáša Honza, ktorý poslanca a predsedu Smeru Roberta Fica obvinil z hanobenia rasy a schvaľovania trestného činu.

Fico na margo obvinenia povedal, že ho uráža a prokurátora Honza nazval „slniečkarom“. Blaha nazval prokurátora zase sopliakom.

Celé znenie:

Vyhlásenie Rady prokurátorov Slovenskej republiky zo dňa 16. decembra 2019

Rada prokurátorov sa oboznámila so znevažujúcimi výrokmi poslanca Ľuboša Blahu a ďalších politikov na adresu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáša Honza v súvislosti s trestným stíhaním Róberta Fica a vyjadruje pohoršenie nad spôsobom komunikácie vo vzťahu k prokurátorovi, ktorý je verejným činiteľom a vykonáva zákonom mu zverené právomoci.

Rada prokurátorov urážlivé výroky politikov považuje za neprimerané zasahovanie do činnosti štátneho orgánu a vyzýva ich, aby sa takéhoto konania zdržali a rešpektovali uplatňovanie právomoci prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry.

Rada prokurátorov neodmieta verejnú diskusiu vo vzťahu k určeniu hraníc slobody prejavu, ktorú je však potrebné viesť kultivovaným spôsobom, využitím vecných a odborných argumentov.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM