Lucia Lauková Správy

RADÍME: Agentúry si za prácu v zahraničí nemôžu pýtať peniaze vopred

Podvodníci sa od Slovákov opäť snažia vylákať peniaze za sprostredkovanie práce do zahraničia. Na takéto ponuky práce by ste si mali dávať pozor.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Agentúry si za prácu v zahraničí nemôžu pýtať peniaze vopred
Zdroj: TASR

Na slovenskom pracovnom trhu sa opäť objavujú podvodné praktiky súvisiace so sprostredkovaním práce do zahraničia. Najčastejším prípadom býva lákanie na lukratívnu ponuku podmienené zaslaním vopred nejakého registračného poplatku a po príchode do zahraničia ľudia zistia, že o danú pracovnú ponuku nejde a naleteli podvodníkovi.

Podvodné ponuky

V diskusnej relácií na TABLET.TV to konštatoval Branislav Jančuška z personálnej spoločnosti. „Podvodná ponuka vždy prichádza z emailových adries, ktoré nie sú pod doménami spoločností. Ide o fyzické osoby, ktoré vystupujú zo zahraničia, z Česka, Rakúska a podobne. Nedajú sa stotožniť s konkrétnou spoločnosťou. Ponuka je až príliš lukratívna, aby mohla byť pravdivá, pretože ponúka príliš vysoké čisté príjmy na úkor nejakých požiadaviek,“ upozornil Jančuška s tým, že podvodné ponuky väčšinou pýtajú vopred peniaze ako zálohy alebo registračné poplatky.

Peniaze vopred

„Agentúry nemôžu pýtať od uchádzačov peniaze vopred. Tieto ponuky nebývajú inzerované na oficiálnych pracovných portáloch. Preto je dôležité preveriť si spoločnosť, ktorá ponuku dala," zdôraznil Jančuška.

Preverte si firmu

Pokiaľ spoločnosť ako sprostredkovateľ vyhľadáva prácu v zahraničí, musí mať platnú licenciu, ktorú vydáva Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Zoznam spoločností sa nachádza na jeho stránke. „Rovnako by si mal uchádzač preveriť referencie o firme, ako dlho je na trhu, akú zmluvu s ňou podpíše, akú bude mať hrubú mzdu a kto hradí ubytovanie. Pred vycestovaním by si to mal tieto informácie každý uchádzač preveriť," dodal Jančuška.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM