Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Ľudia s psychickými problémami hľadajú pomoc aj na linke dôvery Nezábudka

Linka dôvery, ktorú prevádzkuje Liga za duševné zdravie (LDZ) SR, funguje tri mesiace a jeden týždeň. Od spustenia prijala 1277 relevantných hovorov.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Ľudia s psychickými problémami hľadajú pomoc aj na linke dôvery Nezábudka
Zdroj: TASR

Človek, ktorého niečo trápi alebo ktorý má psychické problémy, sa môže obrátiť na Linku dôvery Nezábudka na telefónnom čísle 0800 800 566. Linku prevádzkuje Liga za duševné zdravie (LDZ) SR a odborníci na nej 24 hodín denne radia ľuďom s akýmkoľvek problémom.

Linka dôvery Nezábudka, ktorú po 13 rokoch opäť spustili 1. júla, je bezplatná a anonymná. Momentálne na nej pomáha 18 odborníkov. „Teraz v októbri sa začala kampaň s názvom Ako sa máš? a po spustení sa počet telefonátov zvýšil o 20 percent,“ povedal riaditeľ LDZ SR Martin Knut.

Linka je bezplatná

Výhodou dištančného poradenstva na linke je podľa neho to, že je dostupné okamžite, človek nemusí prekonávať formálne bariéry súvisiace s návštevou v ambulancii, ako vyhľadávanie odborníka, objednanie sa a čakanie na termín. Navyše je linka bezplatná, poskytuje vysokú mieru anonymity a je dostupná z celého Slovenska.

Linka spája viacerých odborníkov a v databáze má kontakty na poradenské zariadenia, ako pedagogicko-psychologické poradne či centrá poradensko-psychologických služieb, psychiatrické lôžkové zariadenia a denné stacionáre, tiež na ambulantných psychiatrov, klinických psychológov a psychoterapeutov. Volajúcim môže odporučiť aj mimovládne organizácie, ktoré sa zaoberajú rôznymi aspektmi psychického zdravia či ktoré riešia sociálnu problematiku, pacientske organizácie a organizácie príbuzných a priateľov duševne chorých.

Depresie a vzťahy

Za tri mesiace a jeden týždeň od spustenia linka prijala 1277 relevantných hovorov. „Na základe nich sa dá usudzovať, že Slovákov najviac trápia depresie a medziľudské vzťahy,“ priblížil Knut.

Z hovorov sa 278 týkalo rodinnej problematiky, 238 partnerskej a manželskej problematiky, 189 depresívnych stavov, 136 sa zaoberalo závislosťou a 32 problematikou samovrážd. Na linku doteraz volalo viac žien ako mužov.

V prevencii duševných ochorení a samovrážd je podľa psychiatričky Vandy Valkučákovej veľmi dôležité vzdelávanie profesionálov i laikov, pacientov, vysoko rizikových skupín a ich príbuzných a dôležitá je tiež osveta.

O osvetu a destigmatizáciu duševných ochorení sa v spoločnosti snaží aj nezisková organizácia No more stigma. Psychoterapeuti z organizácie organizujú besedy, konzultácie a workshopy v školách a firmách. Tento rok na festivale Pohoda prevádzkovali Stanicu duševnej pohody a 5. októbra v Prešove tiež zorganizovali podujatie Beh o dušu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM