Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Ľudia si podľa záchranárov občas mýlia typy sanitiek, rozdiel je veľký

Pacienti si mýlia dva typy sanitiek, a to sanitky záchrannej zdravotnej služby (ZZS) a dopravnú zdravotnú službu (DZS). Aký je medzi nimi rozdiel?

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Ľudia si podľa záchranárov občas mýlia typy sanitiek, rozdiel je veľký
Zdroj: TASR

Ľudia si podľa záchranárov občas mýlia dva typy sanitiek. Sanitky záchrannej zdravotnej služby (ZZS) zabezpečujú výlučne takzvanú neodkladnú prednemocničnú starostlivosť, čiže ošetrenie akútnych prípadov priamo na mieste úrazu alebo náhleho zdravotného zlyhania. Záchrannú zdravotnú službu možno privolať prostredníctvom liniek 155 alebo 112 pri náhlom nešťastí alebo závažných akútnych zdravotných ťažkostiach.

Dopravná zdravotná služba

Druhým typom sanitky je dopravná zdravotná služba (DZS). Tá sa využíva pri plánovaných cestách spojených s lekárskou starostlivosťou a termín prepravy si musí pacient vopred dohodnúť a objednať. Telefónny kontakt pacienti nájdu na webovej stránke dispečingu DZS, pôsobiacej v mieste ich bydliska.

„Úlohou sanitiek DZS je prepraviť pacienta k lekárovi alebo z nemocnice do domáceho liečenia, ak sa tam nezvládne dostať vlastnými silami,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ DZS Falck Ernest Caban. „Napríklad pacient, ktorý má nohu v sadre a nedokáže šoférovať vlastné auto alebo bezpečne cestovať autobusom. Preprava DZS ho nič nestojí, cestu hradí zdravotná poisťovňa, pacient však dopredu musí mať žiadanku od lekára,“ objasnil.

Nárok na prepravu

Nárok na transport sanitkou sa riadi zákonom o verejnom zdravotnom poistení. Spomenul ďalšie situácie, v ktorých nie je vhodné využitie alternatívnych druhov dopravy a lekár by mal pacientovi zabezpečiť prevoz sanitkou. „Napríklad pri zníženej pohyblivosti, malátnosti, infekčnosti ochorenia, pri pooperačných stavoch alebo psychiatrických ochoreniach,“ vymenúva Caban.

V prípade, že lekár neindikuje prepravu sanitkou a pacient sa obáva, že individuálnu prepravu sám nezvládne, môže ho o prevoz požiadať. Inou možnosťou je zavolať priamo zdravotnej poisťovni a overiť si u revízneho lekára, či jeho diagnóza naozaj zodpovedá stavu vhodnému pre prevoz sanitkou. Ak nárok na prepravu DZS nevzniká, môže ju využiť ako samoplatca.

Foto: ilustračné

Ministerstvo predstavilo novú mobilnú aplikáciu, ktorá môže zachrániť život. Viac sa dozviete vo videu!

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM