Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Na bezplatné cestovanie vlakom potrebuje dôchodca potvrdenie od poisťovne

Aby dôchodca nemusel platiť za cestu vlakom, musí preukázať že poberá dôchodok. Potvrdenie vystaví Sociálna poisťovňa na počkanie.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Na bezplatné cestovanie vlakom potrebuje dôchodca potvrdenie od poisťovne
Zdroj: TASR

Pre bezplatné cestovanie vlakom dôchodcami treba železničnej spoločnosti predložiť potvrdenie o poberaní dôchodku. Nejde o jeho výšku, ale o potvrdenie skutočnosti, že dôchodca poberá dôchodok.

Návšteva pobočky

„Takéto potvrdenie vyhotovuje Sociálna poisťovňa na požiadanie. Vystaví ho na počkanie, nie je preto potrebné žiadať potvrdenie listom prostredníctvom pošty, nakoľko ide o zdĺhavú formu. Najrýchlejšie takéto potvrdenie dôchodca získa návštevou ktorejkoľvek pobočky poisťovne, ktorá nemusí byť miestne príslušná podľa trvalého pobytu, alebo v Informačno-poradenskom centre ústredia Sociálnej poisťovne,“ radí hovorca poisťovne Peter Višváder.

Ďalšie možnosti

Potvrdenie o poberaní dôchodku je tiež možné žiadať telefonicky na bezplatnej linke Sociálnej poisťovne, elektronicky prostredníctvom formulára pre otázky na webovej stránke poisťovne www.socpoist.sk, prípadne prostredníctvom elektronickej adresy podatelna@socpoist.sk. V takomto prípade bude potvrdenie zaslané dôchodcovi na adresu domov do troch dní.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM