Lucia Lauková Správy

RADÍME: Potvrdenie vyplatených dôchodkov treba žiadať včas, upozorňuje poisťovňa

Potvrdenie je zvyčajne potrebné na daňové účely. Ak oň požiadate na poslednú chvíľu, môžete naň čakať oveľa dlhšie.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Potvrdenie vyplatených dôchodkov treba žiadať včas, upozorňuje poisťovňa
Zdroj: TASR

V období od 1. januára do 31. marca každoročne žiadajú dôchodcovia Sociálnu poisťovňu (SP) o potvrdenie o vyplatených dôchodkoch v predchádzajúcom kalendárnom roku. Potvrdenie zvyčajne potrebujú na daňové účely ako prílohu k daňovému priznaniu za predchádzajúci rok, alebo pre zamestnávateľa, obecný úrad a podobne.

Na poslednú chvíľu

„Poisťovňa dôchodcovi vyhotoví potvrdenie zväčša na počkanie. Zároveň však upozorňujeme, aby si jeho vyžiadanie nenechávali na poslednú chvíľu ku koncu marca. Môže sa totiž stať, že potvrdenie im nebude vystavené okamžite pri návšteve v pobočke Sociálnej poisťovne. V prípadoch, keď v predchádzajúcom roku bol dôchodok priznaný, alebo bola vykonaná zmena vo vyplácaní dôchodku, vyhotovenie potvrdenia trvá niekoľko dní, čo môže mať za následok, že klient nedoručí potvrdenie inej inštitúcii včas. Na získanie potvrdenia sa potrebuje žiadateľ preukázať občianskym preukazom,“ radí Peter Višváder, hovorca poisťovne.

Kde vám dajú potvrdenie?

Žiadať o vyhotovenie potvrdenia o vyplatených dôchodkových dávkach je možné osobne v miestne príslušnej pobočke s pracoviskom pre výkon dôchodkového poistenia alebo v Informačno-poradenskom centre ústredia Sociálnej poisťovne, telefonicky, elektronicky prostredníctvom formulára pre otázky na webovej stránke SP www.socpoist.sk, prípadne prostredníctvom elektronickej adresy podatelna@socpoist.sk. Žiadosť možno podať aj písomne na adrese: Sociálna poisťovňa, ústredie, 29. augusta 8, 813 63 Bratislava. Ide však o zdĺhavú formu, ktorú poisťovňa neodporúča.

Potvrdenie o poberaní dôchodku bez uvedenia výšky dôchodku pre bezplatné cestovanie vlakom poisťovňa vyhotoví vždy na počkanie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM