Lucia Lauková Správy

RADÍME: Túlavé mačky by ľudia nemali vyháňať, môžu byť užitočné

Túlavé mačky nevyháňajte. Ak sa obávate ich rozmnožovania, môžete ich dať vykastrovať.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Túlavé mačky by ľudia nemali vyháňať, môžu byť užitočné
Zdroj: TASR

Na jar pouličných zvierat pribúda. Pavla Dugovičová zo Slobody zvierat preto radí, ako sa k nim správať. Túlavé mačky podľa nej vedia byť užitočné a ľudia by ich nemali vyháňať. Treba ich však vykastrovať, aby sa nepremnožili.

Kastračný projekt

„Ak ste Bratislavčan, odchyt a kastráciu mačiek zo svojho okolia si môžete bezplatne objednať na magistráte,“ radí Dugovičová. Vďaka tomu mačky v lokalite budú pomáhať s odchytom škodcov, ale nebude ich príliš veľa. „Kŕmenie túlavých mačiek bez kastrácie situáciu zhoršuje,“ varuje. V obciach, kde takáto možnosť nie je, môžu ľudia o kastračný projekt žiadať miestnych politikov.

Túlavé mačky

Pouličné mačky, ktoré sa narodili na ulici, sa podľa Slobody zvierat len málokedy vedia naučiť žiť v domácnosti s človekom. Najlepšie je preto ich po kastrácií a očkovaní vrátiť na pôvodné miesto, kde je ich domov.

Stratenú domácu mačku od túlavej rozoznáte tak, že je prítulná a väčšinou má aj obojok alebo čip. Takúto mačku môžu ľudia zaniesť k veterinárovi alebo sami vypátrať majiteľa podľa obojka. Ak sa ani takýmto spôsobom majiteľ nenájde, môžu ju odviesť do útulku.

Čo s mačiatkami?

Do útulku môžu ísť aj opustené mačiatka. Človek by si však mal najprv overiť, či ich mama náhodou nie je nablízku. V Bratislave potom stačí zavolať na mestskú políciu, ktorá mačiatka dopraví do bratislavského útulku.

Dugovičová tiež pripomína, že zabíjanie mačiek a mačiatok je trestné a malo by sa hlásiť polícii. Zviera má právo usmrtiť jedine lekár – humánne a len zo závažných dôvodov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM