Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Ženy v menopauze sa podľa odborníka nemusia báť hormonálnej liečby estrogénmi

Návaly tepla, poruchy súvisiace s močením, bolesti svalov a kĺbov, stavy úzkosti či poruchy spánku. Tieto príznaky sprevádzajú menopauzu.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Ženy v menopauze sa podľa odborníka nemusia báť hormonálnej liečby estrogénmi
Zdroj: TASR

Hormonálna liečba s obsahom estrogénov by mohla pomôcť ženám počas menopauzy vyriešiť problémy klimakterického syndrómu. Medzi ne patria návaly tepla, poruchy súvisiace s močením, bolesti svalov a kĺbov, stavy úzkosti či poruchy spánku. Tie znižujú kvalitu života žien, ktoré pociťujú nástup obmedzení.

Hormonálna liečba

Hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR a predseda Spoločnosti pre menopauzu a andropauzu Miroslav Borovský priblížil, že „odborníkom predpísaná menopauzálna hormonálna liečba (MHL) do 60. roku života znižuje až úplne odstraňuje nepríjemné príznaky klimakterického syndrómu, tiež pôsobí ako prevencia osteoporózy, kolorektálneho karcinómu, kardiovaskulárnych ochorení a depresie“. Dodal, že práve pre „démonizáciu“ hormonálnej liečby máme v súčasnosti zvýšený počet žien, ktoré trpia na chronické ochorenia vyššieho veku.

Ženám so zdravotnými komplikáciami je podľa Borovského často odporúčaná alternatívna liečba v podobe čajov a výživových doplnkov s obsahom fytoestrogénov. Upozornil však, že žiadny druh alternatívnej liečby klimakterického syndrómu nie je taký účinný ako biologicky identické estrogény v dostupných liekoch.

Predpisovaná hormonálna liečba podľa odborníka znižuje frekvenciu príznakov o 75 percent a ich intenzitu až o 87 percent. Údaje sa týkajú aj žien po odstránení maternice.

Hrozba ochorení

Ak sa menopauza dostaví pred 45., respektíve 40. rokom života ženy, podľa Borovského jej hrozí vysoké riziko demencie a psychických ochorení, ktoré postihujú náladu a emócie. „Menopauzálna hormonálna liečba obsahujúca estrogény je najúčinnejšou formou liečby vazomotorických symptómov a urogenitálnej atrofie, ktorej dôsledkom ženy pociťujú naliehavé nutkanie na močenie a sú náchylnejšie na infekcie močových ciest,“ vysvetlil.

MHL zároveň podľa neho zlepšuje pamäť a náladu, odbúrava poruchy spánku, zmierňuje bolesti svalov a kĺbov, je prevenciou osteoporózy, rakoviny konečníka, cukrovky typu 2 a pravdepodobne koronárneho ochorenia srdca a Alzheimerovej demencie. Borovský odkázal ženám, že klimaktérium nemusia pretrpieť, pretože v súčasnosti majú k dispozícii moderné a účinné prostriedky a terapie, ktoré majú aj pozitívne vedľajšie zdravotné dôsledky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM