Lucia Lauková Práca Správy

Ženy v EÚ zarábajú o 16,2 percenta menej ako muži: Na Slovensku je rozdiel ešte väčší

Eurokomisia upozornila na priepastný rozdiel v odmeňovaní mužov a žien za prácu. Ženy v členských krajinách Európskej únie zarábajú v priemere o 16,2 percenta menej ako muži.

Ilustračný obrázok k článku Ženy v EÚ zarábajú o 16,2 percenta menej ako muži: Na Slovensku je rozdiel ešte väčší
Zdroj: TASR

Európska komisia (EK) pripomenula, že ženy v členských krajinách Európskej únie zarábajú v priemere o 16,2 percenta menej ako muži, na Slovensku je rozdiel 19 percent. Tento rok pripadá Európsky deň rovnosti odmeňovania na 3. novembra. To je deň, keď ženy v porovnaní s mužmi de facto prestávajú byť za prácu platené, pričom do konca roka zostáva ešte 16 percent pracovných dní.

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans, eurokomisárka pre zamestnanosť Marianne Thyssenová a eurokomisárka zodpovedná za rodovú rovnosť Věra Jourová pri tejto príležitosti uviedli, že „ženy a muži sú si rovní“, čo je jedna zo základných hodnôt EÚ. Podľa ich vyhlásenia situácia, keď ženy de facto prestávajú byť platené dva mesiace pred koncom roka, je „neúnosná“.

Priepastný rozdiel

„Ženy v Európe zarábajú o 16,2 percent menej ako muži. Tento rozdiel v platoch mužov a žien nie je nespravodlivý iba z principiálneho, ale aj z praktického hľadiska. Ženy sa z toho dôvodu môžu ocitnúť v ťažkej situácii nielen počas svojej kariéry, ale predovšetkým po odchode do dôchodku, pretože rozdiel vo výške dôchodkov žien a mužov robí 36,6 percenta,“ uvádza sa v ich vyhlásení.

Komisia upozornila, že tento problém nemožno odstrániť okamžite, existujú však spôsoby, ako sa dopracovať ku konkrétnym zmenám a preto predložila niekoľko návrhov, ktoré majú riešiť túto otázku na pracovisku i v domácnostiach.

Čo je za tým?

Faktory, ktoré stoja za mzdovou diferenciáciou, sú podľa EK rôzne: ženy častejšie pracujú na čiastočný úväzok, pracujú v odvetviach s nižšími platmi alebo musia často prevziať primárnu zodpovednosť za starostlivosť o svoje rodiny. Jedným zo spôsobov, ako tieto faktory riešiť, je zlepšiť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom rodín, čo chce eurokomisia dosiahnuť návrhom smernice.

Prieskum Eurostatu (na základe údajov za rok 2016) naznačil, že rozdiel v odmeňovaní žien a mužov v EÚ predstavuje priemerne 16,2 %, v prípade Slovenska je to 19 %.

Horšie výsledky (20 až 25 %) majú v Rakúsku, Spojenom kráľovstve, Nemecku, Českej republike a Estónsku. Naopak, najmenší celkový rozdiel v odmeňovaní mužov a žien má Rumunsko (5,2 %), Taliansko (5,3 %) a Luxembursko (5,5 %).

Prijali opatrenia

Komisia v súvislosti s európskym pilierom sociálnych práv prijala opatrenia, ktoré pracujúcim rodičom a opatrovateľom umožnia lepší kariérny postup. Návrh týkajúci sa rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom zahŕňa právo všetkých otcov čerpať najmenej desať dní pracovného voľna pri narodení dieťaťa. Platená rodičovská dovolenka by sa takisto stala neprevoditeľne rovným právom pre ženy a mužov. Pre mužov, ktorí sa rýchlo vracajú do práce, by to znamenalo silnú motiváciu k využitiu rodičovskej dovolenke a ženy by zase nemuseli odkladať na dlhú dobu svoju kariéru. V konečnom dôsledku by sa tak zvýšila účasť žien na trhu práce. Rokovania s Európskym parlamentom a Radou prebiehajú a dohoda môže byť dosiahnutá ešte do konca roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM