Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Zima klope na dvere, pripravte svoje auto na nepriaznivé počasie

Zima sa nezadržateľne blíži. Väčšine nástrah, ktoré mrazivé počasie prináša, sa dá správnou prípravou predísť.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Zima klope na dvere, pripravte svoje auto na nepriaznivé počasie
Zdroj: TASR

Okrem toho, že sa blížia najkrajšie sviatky v roku, prichádza aj skutočne mrazivé obdobie. Počasie si na nás určite aj túto zimu pripraví kopec nástrah. Ani v predvianočnom zhone by vodiči nemali zabúdať na zopár pravidiel, ktoré pre jazdu v zime platia.

Rizikových faktorov je počas zimných mesiacov hneď niekoľko. Na jednej strane je to ľad a sneh na cestách, na strane druhej zase posypová soľ a štrk, ktoré niekedy vedia urobiť viac škody než úžitku. No a, samozrejme, opomenúť nemôžeme ani samotnú zimu. Teda, nízke teploty. Tie sa dokážu dostať nielen pod kožu, ale, žiaľ, aj pod karosériu auta.

Spoľahlivé pneumatiky

Ako teda so zimou bojovať? Absolútnym základom sú spoľahlivé zimné pneumatiky. Zimné pneumatiky je dobré vyberať v kategórii s hĺbkou dezénu aspoň 6 mm, čo je nad rámec zákona. Dôležité je skontrolovať aj chladiacu sústavu, ktorá by mala byť naplnená kvapalinou až do mínus 25 stupňov. Nevyhnutná je aj nemrznúca zmes do ostrekovačov. Vplyvom počasia a agresívnych posypových solí trpí aj karoséria auta.

Určite je vhodné pred zimou navštíviť autoumyváreň. Odporúča sa najprv ručné umytie a následne jeden z drahších programov vrátane dôkladného voskovania.

Keď teploty klesnú pod nulu, je dobré mať v aute aj metličku, škrabku na okná a lopatku. Dôležité sú aj zimné reťaze. Sú totiž miesta, kde sú povinné. Majitelia áut so staršou autobatériou by si mali do auta pribaliť aj štartovacie káble.

Mnohým sa vyhnúť nedá

Nech už je príprava auta na zimu akokoľvek dôsledná, mnohým nástrahám sa na cestách jednoducho nedá vyhnúť. Prispievajú k tomu najmä nepriaznivé poveternostné podmienky na cestách (poľadovica, neupravená vozovka, silný vietor, krátke dni, málo denného svetla).

Aj napriek naozaj kvalitným pneumatikám často môže dôjsť k „ťukancom“. Na niektorých úsekoch ciest vodičov prekvapí aj zver, ktorá sa v zime presúva za potravou. Inde to môže byť uvoľnený konár.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM