Správy

Radnica chce zvýšiť podiel eurofondov na investičných akciách v meste: Na čo plánuje financie zo zdrojov EÚ použiť?

V predchádzajúcom období získalo mesto z eurofondov približne milión eur, ktorý bol použitý v školstve a sociálnej oblasti. Popradská samospráva chce ale tento podiel zvýšiť a v novom programovom období má v pláne realizovať viacero zámerov financovaných zo štrukturálnych fondov Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku Radnica chce zvýšiť podiel eurofondov na investičných akciách v meste: Na čo plánuje financie zo zdrojov EÚ použiť?
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Chceme čerpať prostriedky z Integrovaného regionálneho operačného program (IROP) v oblasti infraštruktúry, školstva a cyklodopravy, ale aj v rámci OP životné prostredie, školstvo, zamestnanosť a sociálna inklúzia a OP pre marginalizované rómske komunity. V rámci projektu Horizont 20/20 sa tiež spoločne so španielskou Córdobou uchádzame o získanie zdrojov pre prípravu projektových zámerov na budovanie Smart City,“ vymenoval zámery viceprimátor Popradu Igor Wzoš.

V tejto chvíli je podľa neho predčasné hovoriť, ktorý z projektov bude najrozsiahlejší a s akým nákladom. Bude záležať od znenia jednotlivých výziev, od harmonogramu výziev a od alokácii zdrojov v jednotlivých výzvach. Prioritou však sú projekty v oblastiach školstvo, doprava, energetika a životné prostredie. „Mesto aktuálne vstúpilo do programu ELENA, ktorý je vytvorený Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBOR). V rámci aktivít v tomto programe získa mesto energetické audity na budovy a verejné osvetlenie,“ dodal Wzoš.

V predchádzajúcom programovom období získala podtatranská metropola prostriedky z EÚ dohromady vo výške asi milión eur, ktoré sa použili v školstve a sociálnej oblasti. Úspešnejšie pri získavaní prostriedkov z týchto zdrojov boli, podľa Wzoša, aj oveľa menšie mestečká. „Je veľkou škodou, že sme v programe Regionálneho operačného programu nedokázali viac prostriedkov získať na obnovu školskej infraštruktúry, pretože v aktuálnom programovom období je na tieto aktivity alokovaných podstatne menej prostriedkov,“ konštatoval viceprimátor.

Mestu Poprad sa podarilo získať finančné prostriedky na realizáciu dopytovo orientovaných projektov, konkrétne napr. na komunitnú sociálnu prácu takmer 65 tisíc eur, na terénnu sociálnu prácu takmer 90 tisíc eur a na rekonštrukciu Základnej školy s materskou školou na ulici Tajovského viac ako 655 tisíc eur.

Samospráva chce v novom programovom období zvýšiť podiel eurofondov na investičných akciách v meste. „Definujeme si zásadné prioritné oblasti a ciele. Po audite zdrojov sa potom budeme venovať kvalitnej príprave jednotlivých projektov,“ uzavrel Wzoš.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM