Zo Slovenska

Cestovanie vlakom zadarmo. Čo všetko musia školáci spĺňať?

Železnice Slovenskej republiky prinášajú niekoľko užitočných rád pre tých študentov, ktorí do školy cestujú vlakom.

Ilustračný obrázok k článku Cestovanie vlakom zadarmo. Čo všetko musia školáci spĺňať?
Zdroj: TASR

Základné a stredné školy, 8-ročné gymnáziá

Žiaci, ktorí využívajú bezkontaktnú čipovú kartu (BČK), nemusia navštíviť pokladnicu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Podmienkou je však, aby mali aktivovanú dopravnú časť, čo zabezpečuje škola, ktorú navštevujú. Takéto karty študentom vydáva vyše 400 základných a stredných škôl, sú uznané ZSSK.

Ak škola bezkontaktnú čipovú kartu nevydáva, žiak musí pri bezplatnom cestovaní využiť preukaz pre žiaka/študenta. Momentálne platí, že si pre školský rok 2016/17 musí od železníc vybaviť nový preukaz, pretože platnosť posledného sa skončila 31. augusta 2016.

Ten si je možné na počkanie zabezpečiť v 85 väčších staniciach, ktoré majú pokladnice s elektronickým zariadením, v zvyšných je nutnosť čakať maximálne tri dni. Nezabudnite, že pri jeho vybavovaní musí mať študent pri sebe preukaz totožnosti, priniesť fotografiu (2×3 cm) a žiadanku potvrdenú školou, ktorú navštevuje.

V prípade, že žiak využíva preukaz pre dieťa do 15 rokov, je platný práve do dovŕšenia tohto veku. Ak tento vek ešte nemá, preukaz si predlžovať nemusí.

PREČÍTAJTE SI: Odzvonilo prázdninám i niektorým predpisom: Žiakov čakajú novinky, školy štrajk

Železnice SR
8
Galéria
Zdroj: TASR

Vysoké školy

Platnosť pre tisíce vysokoškolákov veľmi dobre známeho ISIC-u (bezkontaktná čipová karta s aktivovanou dopravnou časťou) sa končí 30. septembra, nová vstúpila do platnosti1. septembra.

Študenti sa nanovo neregistrujú, platí to len pre prvákov. Svoju pôvodnú čipovú kartu si predlžujú v škole a dopravnú časť si obnovia pomocou školského terminálu, nie je teda nutné navštíviť pokladnice železníc. Pri predlžovaní je potrebná holografická známka na príslušný akademický rok.

Dôležitá poznámka – ak VŠ neponúka bezkontaktnú čipovú kartu s dopravnou časťou, alebo ju vydáva bez dopravnej časti, je tu možnosť využitia preukazu žiaka/študenta. Viď podmienky spomenuté v časti pre základné a stredné školy.

Tí, ktorí navštevujú zahraničnú vysokú školu i tí, ktorí pôsobia na Žilinskej univerzite a Katolíckej univerzite v Ružomberku, sa dôležité informácia dozvedia priamo na stránke železníc.

PREČÍTAJTE SI: Pripravte sa s nami na ďalší školský rok: Čo nemá chýbať v aktovke prváčika?

Železnica, vlaky - Slovensko
4
Galéria
Zdroj: TASR

Nezabudnite

Železnice uznávajú len bezkontaktné čipové karty vydávané školami na Slovensku.

Bezplatné cestovanie vyžaduje nielen príslušný platný preukaz, ale aj cestovný lístok na bezplatnú prepravu.

Na dochádzanie po vyznačenej trati z miesta bydliska do školy môže študent využiť aj bezplatný mesačný lístok. Deti zo základných škôl a 1. až 4. ročníka osemročných gymnázií môžu na vyznačenej trase používať aj ročný preukaz. Zapamätajte si však, že v oboch týchto prípadoch môžete cestovať len osobnými vlakmi a regionálnymi expresmi. V zvyšných kategóriách (rýchlik, expres, EuroNight a SuperCity) je rýchlik – R, expres – Ex, EuroCity – EC, EuroNight – EN a SuperCity – SC) je vždy potrebné mať jednorazový lístok.

PREČÍTAJTE SI: Vyše dvadsať dní prázdnin. Koľko voľna si študenti počas školského roka užijú?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM