ELA Zo zahraničia

RAJ pre dôchodcov? Náš SUSED je v prvej desiatke a nie je to Rakúsko!

Mysleli ste si, že rakúski dôchodcovia sa z okolitých krajín majú najlepšie? Omyl! Najnovší rebríček priniesol prekvapivé umiestnenie inej krajiny susediacej so Slovenskom.

Ilustračný obrázok k článku RAJ pre dôchodcov? Náš SUSED je v prvej desiatke a nie je to Rakúsko!
Zdroj: pixabay.com

Najlepšie podmienky pre život ľudí v dôchodku z celého sveta má Nórsko, ktoré sa umiestnilo na prvej priečke. Za ním potom nasleduje Švajčiarsko, Island, Írsko a Austrália. Také je poradie rebríčka Global Retirement Index za rok 2022. Kto by si myslel, že v prvej desiatke je susedné Rakúsko, je na omyle. V prvej desiatke štátov, ktoré sú najlepšie pre život dôchodcov, je Česká republika.

Život na staré kolená

V každej krajine boli v rámci rebríčka Global Retirement Index spoločností Natixis Investment Managers a CoreData Research analyzované rôzne kategórie. Celkový index zahŕňal napríklad výšku dôchodkov, prístup k zdravotnej starostlivosti alebo kvalitu životného prostredia.

Odborníci navyše upozornili, že do popredia v dnešnom rýchlo sa meniacom ekonomickom svete vystupujú rizikové otázky pre dôchodkové zabezpečenie.

„Rastúca inflácia sa po mnohých rokoch opäť dostáva do centra pozornosti dôchodcov. Raketovo rastúce ceny ropy, potravín a bývania narúšajú kúpnu silu a predstavujú základnú ekonomickú lekciu pre tých, ktorí stále plánujú život po profesnom živote,“ uviedli experti.

Zle na tom nie sú práve českí dôchodcovia, ktorým sa žije vo vlasti lepšie, než dôchodcom v mnohých iných krajinách.

Slovensko na chvoste

„Česká republika sa dostala do situácie, keď náhradový pomer pre priemerného dôchodcu činí 50 %. Ak človek poberá mzdu, tak v priemere dostane polovicu tej mzdy ako dôchodok. Čo je naozaj v medzinárodnom porovnaní veľmi nadštandardné. Veľa to navyše vyskočilo v posledných rokoch hore na základe valorizácií penzií,“ povedal TN.cz ekonóm Štěpán Křeček.

Horšie ako Česko sú na tom aj všetky jeho susedné štáty, a teda aj Slovensko. Zatiaľ čo Nemecko je na 11. pozícii, Rakúsko sa umiestnilo na 14. priečke, Poľsko na 26. a Slovensko dokonca až na 30. pozícii. Do rebríčka 40 najlepších štátov pre život dôchodcov sa však z Európy nedostalo napríklad Chorvátsko alebo Čierna Hora.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM