Správy

Rakovina hrubého čreva a konečníka: Vlani jej podľahlo viac ako 2300 Slovákov

Vlani podľahlo rakovine hrubého čreva alebo konečníka viac ako 2300 slovenských pacientov, čo Slovensko zaradilo na prvé miesto európskych krajín s najvyššou úmrtnosťou na toto ochorenie.

Zdroj: Dnes24.sk

Údaje European Cancer Information System zaradili na druhé miesto Maďarsko. Tretiu najvyššiu úmrtnosť má Írsko.

„Národný kvalifikovaný odhad výskytu zhubného nádoru hrubého čreva alebo konečníka na Slovensku za rok 2018 je 2724 novodiag­nostikovaných mužov a odhaduje sa 1376 úmrtí. U žien je to 1900 nových prípadov a 1020 úmrtí,“ uviedol hovorca Národného centra zdravotníckych informácií SR Boris Chmel.

Za najlepšiu prevenciu lekári považujú zbavenie sa nadváhy či obezity, fyzickú aktivitu, eliminovanie fajčenia, obmedzenie alkoholických nápojov či zmenu jedálneho lístka v podobe obmedzenia údenín. Rizikovou je najmä skupina ľudí vo veku nad 50 rokov. „Odporúčam absolvovať preventívnu kolonoskopiu po dovŕšení 45. roku života. Samozrejme, ak si všimnete krv v stolici, na nič nečakajte a kolonoskopiu absolvujte čo najskôr,“ zdôraznil gastroenterológ Štefan Hrušovský.

Veľmi dôležité je podľa jeho slov včasné diagnostikovanie. Odborníci tvrdia, že ak sa choroba zachytí skôr, pacient má približne 90-percentnú šancu na prežitie a ďalší život bez vážnejších následkov.

Onkologická diagnóza vyradí z pracovného procesu minimálne jedného dospelého člena domácnosti, čo môže rodine pacienta spôsobiť finančné problémy. Preto v tejto súvislosti finanční odborníci pripomenuli, že by medzi preventívne opatrenia malo patriť aj životné poistenie. Financie, ktoré poisťovňa vypláca pacientovi, pomôžu podľa ich slov rodine poisteného od finančných ťažkostí, ktoré onkologické ochorenia so sebou prinášajú.

Foto: ilustračné

Patrik Herman Popradčanom vysvetľoval dôležitosť prevencie rakoviny hrubého črev
29
Galéria
Foto: Monika Gécziová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM