Cestovanie

RANA pre milovníkov cestovania! Letenky za pár drobných možno navždy SKONČIA

Francúzsko chce vystaviť stopku extrémne lacným letenkám. Podporu bude hľadať na úrovni Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku RANA pre milovníkov cestovania! Letenky za pár drobných možno navždy SKONČIA
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Blíži sa koniec superlacných leteniek nízkonákladových spoločností? Odštartovať to môže Francúzsko. Ako informoval portál Euronews, francúzsky minister dopravy Clément Beaune chce Európskej únii navrhnúť otvorenie "diskusie o spravodlivej sociálnej a environmentálnej cene letenky“.

Čo je dôvod?

Hovorí, že "letenky za 10 eur už viac nie sú možné.“ Narážal tým na extrémne nízke ceny niektorých nízkonákladových leteckých spoločností.

Beaune tvrdí, že je najvyšší čas, aby sa táto otázka začala riešiť na úrovni EÚ. Odôvodňuje to potrebou zníženia uhlíkových emisií, ktoré spôsobuje letecký sektor.

"Všetko, čo prinúti letecké spoločnosti platiť spravodlivý podiel na environmentálnych nákladoch, ktoré vytvárajú, je dobrá vec,“ povedal odborník na cestovanie Jon Worth.

Už počas tohtoročného mája Francúzsko zakázalo niektoré krátke vnútroštátne lety. Krajina chce ľudí na týchto trasách presunúť do vlakov. Klimatické organizácie a aktivisti však už vtedy upozorňovali, že tento krok na zníženie emisií v letectve nebude stačiť.

Získajú podporu?

Portál pripomína, že Francúzsko môže so svojím nápadom naraziť a len ťažko bude hľadať podporu iných členských štátov. Podľa Wortha nemusí byť tejto myšlienke naklonené napríklad Nemecko, ostrovné štáty a krajiny, ktorých cestovný ruch ťaží z množstva dovolenkárov využívajúcich práve nízkonákladové letecké spoločnosti. Navyše, odborník na dopravu sa domnieva, že francúzsky minister dopravy hľadá skôr publicitu ako riešenie a skutočnú zmenu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM