Zo zahraničia

Rana pre módny priemysel: Covidu podľahol obľúbený návrhár Alber Elbaz

Ako návrhár bol známy veľmi elegantnými, ženskými modelmi a priekopníckym prístupom k módnym prehliadkam, ktoré mali často atmosféru párty.

Ilustračný obrázok k článku Rana pre módny priemysel: Covidu podľahol obľúbený návrhár Alber Elbaz
5
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Vo veku 59 rokov zomrel izraelský módny návrhár Alber Elbaz, ktorý pôsobil aj ako umelecký riaditeľ módneho domu Lanvin.

Elbaz zomrel v sobotu v parížskej nemocnici, kde bol hospitalizovaný pre ochorenie COVID-19. Podľa médií podľahol juhoafrickému variantu koronavírusu SARS-CoV-2. Denník The Times of Israel v pondelok napísal, že Elbaz dostal už obe dávky vakcíny proti koronavírusu.

Rana pre módny priemysel

Spravodajský portál France Info dodal, že Elbazovo úmrtie je veľkou ranou pre módny priemysel, ktorý pred niekoľkými mesiacmi prišiel o svoju inú ikonu – návrhára Kenza. Aj on, rovnako ako Elbaz, podľahol covidu. Stalo sa tak 4. októbra 2020 v nemocnici Neuilly-sur-Seine vo Francúzsku.

Elbaz, ktorý sa narodil v Maroku, bude pochovaný v Izraeli, kde žijú jeho traja súrodenci.

„Párty“ prehliadky

Ako návrhár bol známy veľmi elegantnými, ženskými modelmi a priekopníckym prístupom k módnym prehliadkam, ktoré mali často atmosféru párty. Obliekal aj známe hollywoodske herečky: Natalie Portmanovú, Cate Blanchettovú či Siennu Millerovú.

Vytvoril tiež koncept elegantných tenisiek so stužkovými šnúrkami, balerínok a robustnej bižutérie, ktoré boli v jeho kolekcii súčasťou každodenného oblečenia v športovom štýle.

Tvoril funkčnú módu

Na začiatku svojej kariéry pracoval v New Yorku u amerického návrhára Geoffreyho Beena, neskôr pre módne domy Guy Laroche a Yves Saint Laurent.

Elbaz sa stal pred 20 rokmi celosvetovo známym vďaka svojmu invenčnému pôsobeniu v módnom dome Lanvin, ktorý v rokoch 2001 – 2015 viedol ako kreatívny riaditeľ, pričom značku spájanú prevažne s pánskou módou zmenil na poprednú značku oblečenia pre ženy.

V roku 2015 bol však nečakane odvolaný a dom Lanvin opustil. Po päťročnej pauze, počas ktorej však vytvoril malú kolekciu pre Tod"s a kapsulový rad batožín pre LeSportsac, sériu kozmetiky pre Lancôme a vôňu pre parfumový dom Frédéric Malle, nedávno spustil vlastnú značku AZ Factory – startup pre módu, zábavu a technológie. Svoju prvú kolekciu predstavil v januári tohto roku v Paríži.

Elbazovým cieľom bolo vytvárať „funkčnú módu“ vhodnú pre ľudí „každého veku i veľkosti – od XXS do 4XL“ a v cene od 210 eur. Jeho vlajkovou loďou zostali „malé“ čierne šaty. Pokiaľ ide o doplnky, základom boli tenisky so špicatou špičkou, ktoré „nohu zdobia ako lodičky“.

Podľahli Covidu

Izraelský módny návrhár Alber Elbaz
5
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM