Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Mária prinesie slnečný jesenný deň, teploty sa vyšplhajú do 26 stupňov

Pranostika na dnes znie: Keď Mária štvrťrok končí s prázdnou kabelou, tak Blažej požehná polia veľkou burinou. Meniny má Mária. Slnečno. Teploty 21 až 26 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Mária prinesie slnečný jesenný deň, teploty sa vyšplhajú do 26 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 23 až 26 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Meniny má Mária

Ženské meno Mária má hebrejský pôvod a voľný preklad znie „milovaná Bohom“. V rôznych podobách je meno Mária rozšírené po celom svete a je to jedno z najbežnejších ženských mien. Nositeľky oslovujeme prevažne Maja, Majka, Mia, Mara. Márie majú meniny 12. septembra.

Dominantnými vlastnosťami týchto žien je vôľa, citlivosť, mravnosť a aktívnosť. Svoj nesúhlas dokážu dať dôrazne najavo. Márie sú rozhodné, priateľské, súcitné a majú v sebe výrazný dynamizmus.

Zvyčajne sú veľmi dobré študentky, obľubujú hlavne klasické štúdium. Priťahuje ich povolanie, kde treba odovzdávať veľa zo seba.

Márie zaujíma všetko, čo sa týka sociálnej oblasti a veľmi im pristane úloha matky. Sú vitálne a majú pevné zdravie. V strave by si mali dopĺňať najmä vitamíny skupiny B a draslík.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Šťastné farby Márie sú oranžová, modrá a sivá. Ochranné rastliny čakanka, fenikel a palina, kamene jaspis a nefrit.

Stalo sa doma

1948 – Slovenská národná rada (SNR) v Londýne sa premenovala na Slovenskú národnú radu v zahraničí. Za jej predsedu bol zvolený Karol Sidor.

2006 – Vtedajší Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD) a vtedajší premiér SR Robert Fico (Smer-SD) vyhlásili, že extrémistický útok na študentku Hedvigu Malinovú (dnes Hedviga Malinová-Žáková) v Nitre sa podľa polície nestal.

2008 – Stolná tenistka Alena Kánová a cyklista Rastislav Tureček získali strieborné medaily na pekinskej paraolympiáde v Číne.

2008 – V Piešťanoch sa začalo dvojdňové stretnutie hláv štátov Vyšehradskej štvorky (V4). Na summite sa stretli vtedajší prezidenti Ivan Gašparovič (Slovenská republika – SR), Václav Klaus (Česká republika – ČR), László Sólyom (Maďarsko) a Lech Kaczyński (Poľsko).

2010 – Premiérovou majsterkou sveta vo vodnom slalome v novej disciplíne – ženskom neolympijskom singli, sa stala v slovinskom Tacene Jana Dukátová.

2010 – Vo finále singlistov pripadlo Michalovi Martikánovi na MS vo vodnom slalome v Tacene striebro.

2016 – Reprezentanti v boccii Samuel Andrejčík, Michaela Balcová a Róbert Ďurkovič získali na brazílskych paralympijských hrách v Riu de Janeiro zlaté medaily. Vo finále kategórie BC4 vyhrali nad domácou Brazíliou 4:2.

Stalo sa vo svete

1683 – Spojenecké vojská pod vedením poľského kráľa Jána Sobieskeho a kniežat Karola Lotrinského, Maximiliána II. Bavorského a Jána Juraja III. Saského porazili pri Viedni (dnes Rakúsko) osmanskú (tureckú) armádu. Bitka pri Viedni bola začiatkom 16 rokov trvajúcej vojny, ktorá sa skončila aj oslobodením Uhorska.

1910 – Alice Stebbins Wellsová sa stala prvou ženskou policajnou dôstojníčkou na svete. Bola súčasťou polície v Los Angeles (USA).

1940 – Štyria francúzski chlapci náhodne objavili jaskyňu Lascaux, v ktorej sa nachádzajú praveké maľby staré 17.000 rokov. Popri španielskej Altamire, ide o najkrajšiu galériu pravekých lovcov mamutov, sobov a koní.

1944 – Juhoslovanský kráľ v exile Petar II. vymenoval Josipa Broza-Tita za výhradného veliteľa juhoslovanského odboja.

1968 – Albánsko vystúpilo z vojenského zoskupenia Varšavská zmluva.

1974 – Etiópskeho cisára Haile Selassieho I. zbavila vojenská junta po 44 rokoch moci. Vznikla dočasná vláda.

1980 – Nekrvavým prevratom prevzala armáda pod vedením Kenana Evrana moc v Turecku.

1990 – V Moskve podpísali ministri zahraničných vecí Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR), USA, Spojeného kráľovstva, Francúzska, Spolkovej republiky Nemecko (SRN) a Nemeckej demokratickej republiky (NDR) záverečný dokument tzv. rozhovor 2+4, ktorý dostal pomenovanie Zmluva o konečnom usporiadaní vo vzťahu k Nemecku.

2002 – Republikán, 43. americký prezident George Walker Bush (2001–2009) oznámil, že jeho krajina opäť vstupuje do UNESCO. USA z UNESCO vystúpili v roku 1984.

Skladba dňa

1944, Barry White (rodený Barrence Eugene Carter), Galveston, Texas, USA, spevák, skladateľ, producent aj klavirista. Od mala žil v Los Angeles, kde sa presťahoval aj s rodinou. Ako väčšina černošských spevákov, aj on začínal so spevom v kostolnom zbore. Popri tom sa naučil hrať aj na viacerých hudobných nástrojoch. Jeho prvou skupinou, v ktorej účinkoval, bola rhythm & bluesová formácia The Upfronts. Na profesionálnu hudobnú scénu vstúpil v roku 1965. V roku 1968 bol pri sformovaní vokálnej skupiny Love Unlimited. Založil aj vlastný, 40 členný Love Unlimited Orchestra. V roku 1972 vydal prvý album I've Got So Much To Give. V americkej hitparáde mal 16 skladieb, hitmi boli Can't Get Enough Of Your Love, Babe v auguste 1974 a You're The First, The Last, My Everything v novembri 1974. Na svojom konte mal skoro tridsiatku vydaných albumov a kompilácií. Zomrel 4. júla 2003 vo veku 58 rokov v Los Angeles.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM