Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Patent na konzervovanie v plechovkách je starý 193 rokov, meniny má Drahomíra

Dnešný deň je spojený s pranostikou: Na svatého Knuta přichází zima krutá. Meniny má Drahomíra. Polooblačno až oblačno. Teploty -2 až 3 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Patent na konzervovanie v plechovkách je starý 193 rokov, meniny má Drahomíra
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –4 až –7 a najvyššie denné 0 až 3 stupne C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –5 až –10 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –5 až –9 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Meniny má Drahomíra

Ženské meno Drahomíra má slovanský pôvod a znamená „komu je drahý mier“. Nositeľky tohto nie bežne zaužívaného mena oslovujeme Dada, Dadka, Drahomírka, Drahuška. Meniny oslavujú 19. januára.

Hľadanie vlastného ja ich často vedie k uzavretiu sa do svojho sveta. Prvé osobné alebo profesionálne úspechy im dodávajú istotu.

Drahomíry sú dobré študentky, ktoré na seba neupozorňujú. Idú svojou cestou bez toho, aby priznali ambície.

Zaujíma ich všetko, čo sa týka médií a spoločnosti. Veľa dosiahnu najmä svojou zdvorilosťou. Sú láskavé, avšak i trocha naivné.

Najviac ich ovplyvňuje planéta Venuša. Drahomíry sa bránia novým veciam a stretnutiam azda aj preto, lebo sú dosť pohodlné. Dobre odolávajú únave. Musia si však dávať pozor na hmotnosť, prospeje im pravidelný pohyb.

Obľúbené farby týchto žien sú prírodná zelená a biela, ochranná rastlina nechtík, ochranné kamene ruženín a smaragd.

Stalo sa doma

1853 – Zaviedla sa definitívna organizácia politickej správy v Uhorsku, ktoré sa rozdelilo na päť dištriktov, z ktorých Bratislavský a Košický ležali na území dnešného Slovenska.

1945 – Vojská 4. ukrajinského frontu oslobodili Košice.

1993 – Slovenskú republiku (SR) prijali do Organizácie Spojených národov (OSN) ako 180. členský štát a pred budovou OSN v americkom New Yorku vztýčili slovenskú vlajku.

2006 – Slovenské vojenské lietadlo AN-24 sa zrútilo pri maďarskej obci Hejce. Zo 43 vojakov vracajúcich sa z vojenskej misie v Kosove tragédiu prežil iba nadporučík Martin Farkaš.

2012 – Cyklista Peter Velits z tímu Omega Pharma-Quickstep sa stal celkovým víťazom pretekov Okolo Ománu.

2012 – Akciu Gorila realizovala Slovenská informačná služba (SIS). Potvrdil to vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic z Kresťanskode­mokratického hnutia – KDH (v súčasnosti predseda strany NOVA). Akcia podľa neho bola legálna a legitímna.

2013 – Ivan Jakeš obsadil na 35. ročníku prestížnych pretekov Rely Dakar celkové štvrté miesto. Postaral sa vtedy o nové historické maximum Slováka na tradičnom púštnom dobrodružstve, keď o jednu priečku vylepšil piate miesto Štefana Svitka z roku 2012.

2018 – Tenistka Magdaléna Rybáriková sa prvýkrát v kariére prebojovala do osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V treťom kole si ako nasadená devätnástka poradila s Ukrajinkou Katerynou Bondarenkovou 7:5, 3:6, 6:1.

Stalo sa vo svete

1493 – Francúzsko a Španielsko podpísali v Barcelone zmluvu, ktorou Francúzsko odstúpilo oblasť Roussillonu a Cerdagny.

1784 – Bratia Montgolfierovci uskutočnili vo francúzskom Lyone pred asi 60.000 divákmi 15-minútový let svojho balóna s objemom 16.000 metrov kubických so siedmimi osobami v gondole.

1825 – Briti Ezra Daggett a Thomas Kensett si v USA nechali patentovať konzervovanie potravín v plechovkách.

1870 – V americkom New Yorku si Victoria Claflinová-Woodhullová a jej sestra Tennessee Claflinová otvorili ako prvé ženy burzovú maklérsku firmu.

1918 – Sovietska (ruská) vláda vojensky rozohnala prvé zasadnutie ústavodarného zhromaždenia v Petrohrade.

1937 – Milionár Howaed Hughes uskutočnil cezkontinentálny rekordný let, keď na jednoplošníku prekonal v USA vzdialenosť z Los Angeles do Newarku (New Jersey) za 7 hodín, 28 minút a 25 sekúnd.

1938 – Bombardovanie Barcelony a Valencie v Španielsku letectvom generála Francisca Franca počas občianskej vojny si vyžiadalo vyše 700 ľudských obetí.

1942 – Druhá svetová vojna: Japonské vojská spoločne s thajskými jednotkami vstúpili do Barmy (Mjanmarsko).

1955 – V americkej televízii sa prvýkrát vysielala prezidentská tlačová konferencia 34. prezidenta USA (1953–1961) Dwighta Davida Eisenhowera.

1966 – Indira Gándhíová (jediná dcéra zakladateľa indického štátu Džavaharlála Nehrúa) sa stala predsedníčkou parlamentnej frakcie vládnucej strany Indický národný kongres a tým aj novou premiérkou Indie. Funkciu premiérky zastávala do 24. marca 1977 a tiež od 14. januára 1980 po jej zavraždenie v roku 1984.

1978 – Posledný kus legendárneho autíčka Volkswagen typu „chrobák“ vyrobeného v Európe opustil fabriku v nemeckom Emdene. Výroba však pokračovala v Mexiku, kde sa „chrobák“ vyrábal do 30. júla 2003

Skladba dňa

1943 – Janis Joplin (rodená Janis Lyn Joplin), Port Arthur, Texas, USA, speváčka a skladateľka. Bola považovaná za predstaviteľku bieleho soulu, volali ju aj Hendrix v sukni. V roku 1962 začala svoju spevácku dráhu v skupine The Waller Creek Boys. Od roku 1963 žila v San Franciscu, spievala v hudobných kluboch až do roku 1966. V júni 1966 nastúpila na post speváčky do skupiny Big Brother & The Holding Company. Pod týmto názvom aj vydali v septembri 1967 debutovú LP platňu, na ktorej boli piesne Bye, Bye Baby a hlavne Down On Me. V auguste 1968 vydali LP platňu Cheap Thrills, ktorá sa dostala na čelo rebríčka albumov, z nej je hit Piece Of My Heart. S touto skupinou spievala do roku 1968, od roku 1969 bola členkou Kozmic Blues Band. Spolu vydali v októbri 1969 album I Got Dem Ol Kozmic Blues Again Mama!, ktorý sa dostal na 5. miesto. V roku 1970 sa vrátila ku kapele Big Brother & The Holding Company. Problémy s nadmerným užívaním alkoholu a drog bola príčinou je predčasného úmrtia 4. októbra 1970 vo veku 27 rokov. Už po smrti, v marci 1971 viedla americkú hitparádu jej skladba Me And Bobby McGee. Zároveň v marci 1971 vychádza album Pearl, ktorý sa dostal na čelo rebríčka albumov, boli na ňom hity Move Over, Cry Baby, Mercedes Benz a Me And Bobby McGee. V roku 1995 ju uviedli do Rock and rollovej siene slávy. Americký hudobný časopis Rolling Stone ju v roku 2004 zaradil na 46. miesto medzi 50 najväčších umelcov všetkých čias.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM