Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Piatok prinesie málo oblakov, meniny má Melánia

Pranostika na dnes hovorí: "Lepšie jedno leto ako sto zím." Meniny oslavuje Melánia. Slnečno, na severe miestami prehánky. Teploty 24 až 29 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Piatok prinesie málo oblakov, meniny má Melánia
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 16 až 12 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Melánia

Ženské meno Melánia má grécky pôvod a jeho význam je „čierna, tmavá“. Nositeľky tohto na Slovensku menej častého mena oslovujeme Meli, Melanka.

Melánie, ktoré majú meniny 30. júna, potrebujú veľký životný priestor. Správajú sa otvorene a nenútene aj v spoločnosti neznámych ľudí. Sú ochotné podeliť sa so svojím šťastím a očakávajú, že ich blízki podržia vo chvíľach smútku.

Všetko prežívajú naplno. Melánie rady rozdávajú okolo seba lásku. Je im cudzia pretvárka. Priatelia si môžu byť istí, že im povedia svoj názor, aj keď to nebude dvakrát príjemné. Partnerovi darujú to najlepšie zo seba. Sú milujúcimi a starostlivými matkami.

Stalo sa doma

1775 – V Bratislave v budove bývalého jezuitského kolégia začala činnosť normálna škola (tzv. normálka), ktorá mala byť príkladom pre ostatné školy v Uhorsku.

1885 – Členovia zrušenej Matice slovenskej predložili cisárovi Františkovi Jozefovi I. Prestolný prosbopis, ktorého cieľom bolo dosiahnuť obnovenie činnosti Matice.

1993 – Slovenská republika bola prijatá do Rady Európy (RE).

2010 – Prezident SR Ivan Gašparovič odvolal ministra životného prostredia SR Jozefa Medveďa z funkcie. Dôvodom bola novela kompetenčného zákona, ktorá nadobudla účinnosť 1. júla toho roku. Na jej základe zanikol samostatný envirorezort, ako aj Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR.

2013 – Peter Sagan obsadil v 2. etape slávnych pretekov Tour de France z Bastie do Ajaccia, ktorá merala 156 km, druhú priečku.

Stalo sa vo svete

1894 – Oficiálne otvorili pre dopravu londýnsky most Tower Bridge nad riekou Temža.

1934 – V Nemecku sa udiala tzv. Noc dlhých nožov, počas ktorej sa Adolf Hitler zbavil nepohodlných vodcov (napr. Ernst Röhm) organizácie Sturmabteilung SA.

1936 – Vyšlo v USA prvé vydanie románu americkej spisovateľky a žurnalistky Margaret Mitchellovej Odviate vetrom (Juh proti Severu) a za pol roka sa ho predalo vyše milión exemplárov.

1960 – Belgický kráľ Baudouin I. vyhlásil nezávislosť Konžskej republiky od Belgicka. Konžská republika sa v roku 1971 premenovala na Zair. Od 17.5.1997 je jej názov Konžská demokratická republika (KDR).

1971 – Pred pristátím sovietskej kozmickej lode Sojuz 11 zahynuli traja ruskí kozmonauti GEORGIJ TIMOFEJEVIČ DOBROVOĽSKIJ, VIKTOR IVANOVIČ PACAJEV A VLADISLAV NIKOLAJEVIČ VOLKOV.

1981 – Po päťročnom pojednávaní vyniesol düsseldorfský krajinský súd rozsudky v tzv. majdanskom procese. Hermine Ryanová-Braunsteinerová, ktorú vypátrali v USA, dostala za zločiny vraždy doživotný trest a Hildegarda Lächertová, známa v koncentračnom tábore Majdanek ako obávaná krvavá Brigita, bola odsúdená na 12 rokov väzenia.

1985 – Po 16 dňoch sa skončila rukojemnícka dráma, keď 14. júna šíitski extrémisti obsadili lietadlo americkej spoločnosti TWA so 145 cestujúcimi a ôsmimi členmi posádky.

2005 – Španielsky parlament schválil zákon legalizujúci homosexuálne sobáše. Španielsko sa tak stalo po Kanade, Belgicku a Holandsku štvrtou krajinou na svete, ktorá umožnila párom rovnakého pohlavia vstúpiť do manželstva.

2007 – Paul Wolfowitz skončil ako prezident Svetovej banky (SB). Bol prinútený rezignovať na funkciu po škandále s mimoriadnym funkčným postupom a prudkým zvýšením platu svojej priateľke a pracovníčke banky – Shahe Rizovej.

2009 – Dopravné lietadlo jemenských aerolínií Yemenia sa zrútilo do Indického oceánu pri Komorských ostrovoch, okrem jednej tínedžerky zahynulo všetkých 153 cestujúcich a členov posádky.

2010 – Funkcie sa ujal nový filipínsky prezident Benigno Aquino III.

2012 – Novozvolený egyptský prezident Muhammad Mursí zložil prísahu pred najvyšším súdom krajiny a stal sa tak nástupcom dlhoročnej hlavy štátu Husního Mubaraka, ktorého zosadila vlna občianskych protestov.

Skladba dňa

1970 – Narodil sa Michal Malátný (vlastným menom Michal Novotný), Jičín, spevák, gitarista, herec, líder skupiny Chinaski. Vyštudoval herectvo, prvé angažmán mal v roku 1994 vo Východočeskom divadle Pardubice, a tu si zmenil priezvisko na Malátný. S hudbou začínal už na strednej škole, v roku 1987 založili skupinu pod názvom Starý hadry dvaja spolužiaci – Michal Malátný a Pavel Grohman. V roku 1989 si názov skrátili na St.Hadry. Od roku 1994 už používajú názov Chinaski. V novembri 1995 vydali prvý album Chinaski.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM