Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Rozum vo vrecku, od spustenia Wikipedie uplynulo 19 rokov

Pranostika na dnes znie: "Teplý január poľutuj Bože!" Meniny oslavuje Dobroslav. Jasno až polooblačno, miestami hmla. Teploty 1 až 6 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Rozum vo vrecku, od spustenia Wikipedie uplynulo 19 rokov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 0 až –3 a najvyššie denné 3 až 6 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty –1 až –6 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty –1 až –5 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Meniny má Dobroslav

Mužské meno Dobroslav má slovanský pôvod s významom „dobrý, dobrotivý“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame už len výnimočne. Meno sa vyskytovalo viac v dávnejšej minulosti. Meniny majú 15. januára.

Dobroslavovia majú nepokojnú a nestálu povahu. Ich totemovým zvieraťom je antilopa, ktorá je neustále napätá, obozretná, pripravená ujsť, a to platí aj o Dobroslavoch.

Títo muži si pamätajú viac situácie než fakty. Dobroslavovia sú zvedaví, niekedy až priveľmi. Ich sebavedomie je pomerne nízke, ľahko sa u nich môže prejaviť obávaná plachosť. Disponujú však výraznou predstavivosťou, dobrým postrehom a oslňujúcim šarmom.

V podstate majú skvelé zdravie, ale mali by sa vyhýbať intelektuálnej preťaženosti a chrániť si pokožku, žalúdok a nervový systém.

Ich obľúbená farba je žltá a rastlinný totem mak.

Stalo sa doma

1620 – Predstavitelia českých, moravských, sliezskych, rakúskych a uhorských protestantských stavov uzavreli v Bratislave tzv. večné spojenectvo.

1776 – Dekrétom panovníčky Márie Terézie zriadili na Slovensku tri diecézy: banskobystrickú, spišskú a rožňavskú.

1845 – Uhorský kráľ Ferdinand V. povolil Ľudovítovi Štúrovi vydávanie slovenských politických novín a tak 1.8.1945 vyšlo prvé číslo novín písaných uzákonenou štúrovskou slovenčinou s názvom Slovenskje národňje novini (Slovenské národné noviny).

1848 – Ľudovít Štúr prehovoril na historicky významnom zasadnutí Uhorského snemu v Bratislave o jazykových právach Slovákov. Požadoval zavedenie materinského jazyka ako vyučovacieho na obecných školách a tiež ako jazyka bohoslužieb.

1927 – Hlinkova slovenská ľudová strana (HSĽS) vstúpila do vlády tzv. panskej koalície.

1937 – Do užívania odovzdali v Bratislave Ústav na výkon trestu odňatia slobody a Ústav na výkon väzby.

1989 – Československé poriadkové sily zasiahli proti nepovolenej demonštrácii na Václavskom námestí v Prahe pri 20. výročí smrti študenta Jana Palacha, pričom zadržali 91 osôb.

1990 – Začali sa prvé trojdňové československo-sovietske rokovania o odchode sovietskych vojenských jednotiek rozmiestených v Československej socialistickej republike (ČSSR). Československú stranu zastupoval Michael Kocáb.

2003 – Trnava a jej región vyhrali medzinárodnú súťaž o umiestnenie a výstavbu nového závodu francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën.

2008 – Slovenská republika (SR) začala vydávať cestovné pasy s biometrickými údajmi.

2012 – Motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil na prestížnych pretekoch Rely Dakar celkové piate miesto. Stal sa tak historicky najúspešnejším slovenským jazdcom na Rely Dakar, keď prekonal maximum Jaroslava Katriňáka z roku 2007 (9. miesto).

2013 – Súdny dvor Európskej únie vyniesol rozsudok v kauze Jozef Križan a iní proti Slovenskej inšpekcii životného prostredia, týkajúci sa skládky komunálneho odpadu v Pezinku. Súd rozhodol, že verejnosť musí mať prístup k územnému rozhodnutiu týkajúcemu sa umiestnenia prevádzky, ktorá má významný vplyv na životné prostredie.

2016 – Veronika Velez-Zuzulová triumfovala v druhom nočnom slalome Svetového pohára vo Flachau. Petra Vlhová skončila tretia a prvýkrát v histórii sa na pódiu v prestížnom seriáli ocitli dve Slovenky.

2017 – Cyklista Peter Sagan obsadil tretie miesto v pretekoch People's Choice Classic v Adelaide.

2017 – Paralympionik Miroslav Haraus triumfoval v superkombinácii Svetového pohára v Innerkremse v súťaži zrakovo znevýhodnených lyžiarov. V súťaži žien obsadila Henrieta Farkašová (navádzačka Natália Šubrtová) druhé miesto.

Stalo sa vo svete

1535 – V Anglicku nadobudol platnosť Zákon o supremácii, na základe ktorého sa kráľ Henrich VIII. stal hlavou anglikánskej cirkvi.

1582 – V Jame Zapolskom uzavreli prímerie Poľsko a Rusko, keď Rusko odstúpilo Poľsku Livónsko a Estónsko.

1759 – V Londýne otvorili Britské múzeum (British Museum).

1919 – Ignacy Jan Paderewski sa stal prvým predsedom vlády nového poľského štátu.

1922 – Vznikol Írsky slobodný štát. Najväčšiu zásluhu na tom mal Michael Collins, ktorý sa stal prvým premiérom.

1943 – Vo Washingtone dokončili výstavbu novej budovy ministerstva obrany (Pentagón), v tom čase najväčšej administratívnej budovy na svete.

1971 – Prezident Egypta Anvar Sadat a predseda Prezídia Najvyššieho sovietu Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) Nikolaj Podgornyj otvorili asuánsku Vysokú priehradu.

1972 – Na dánsky trón nastúpila kráľovná Margaréta II.

1973 – Uskutočnila sa prvá oficiálna návšteva predstaviteľa Izraela vo Vatikáne. Pápež Pavol VI. prijal izraelskú premiérku Goldu Meirovú.

  • Republikán, 37. americký prezident (1969–1974) Richard Nixon nariadil zastaviť letecké bombardovanie Severného Vietnamu, delostreleckú paľbu a ďalšie kladenie mín.

1976 – Saru Jane Moore odsúdili na doživotný trest za pokus o atentát na 38. prezidenta USA (1974–1977) Geralda Forda v San Franciscu v septembri roku 1975.

1985 – Voľbou Tancreda de Almeidu Nevesa za brazílskeho prezidenta sa skončila 21 rokov trvajúca vojenská vláda v Brazílii.

1993 – Talianska polícia zatkla v Palerme po 23-ročnom pátraní najvyššieho šéfa sicílskej mafie Salvatora (Toto) Riinu. Jeho zatknutie znamenalo historický obrat v boji proti mafii.

1997 – Americký raketoplán Atlantis pristál na ruskej orbitálnej stanici Mir a spojil sa s ňou.

1998 – Riaditeľ Medzinárodného menového fondu (MMF) Michel Camdessus a vtedajší indonézsky prezident Suharto podpísali dohodu o posilnení ekonomických reforiem. Zmluva mala pomôcť dostať štvrtú najľudnatejšiu krajinu na svete z hospodárskej krí­zy.

1999 – Na juhu srbskej provincie Kosovo sa našlo približne 40 mŕtvych kosovských Albáncov, vrátane niekoľkých zmasakrovaných. Išlo o obete nasadenia srbských vojenských síl v dedine Račak.

2001 – Prevádzku v anglickom jazyku spustila internetová encyklopédia s nezávislým obsahom Wikipédia.

2004 – Výmena starých irackých bankoviek s podobizňou bývalého diktátora Sadáma Husajna, ktorá sa začala 15. októbra 2003, sa skončila.

2005 – Amerického vojaka Charlesa Granera, ktorý bol hlavným obvineným v kauze mučenia väzňov v bagdadskom väzení Abú Ghraib, vojenský súd v americkom Fort Hoode odsúdil na 10 rokov.

2007 – V Iraku popravili Barzána Ibrahíma, nevlastného brata bývalého prezidenta Saddáma Husajna a bývalého šéfa rozviedky, ako aj bývalého predsedu revolučného súdu Awáda Hamída al-Bandara.

2009 – Lietadlo so 146 pasažiermi a piatimi členmi posádky na palube sa neďaleko newyorského ostrova Manhattan zrútilo do rieky Hudson. Ľudia, ktorí boli na palube, sa však zachránili.

2010 – Svet pozoroval unikátny prírodný jav: doposiaľ najdlhšie trvajúce prstencové zatmenie Slnka v treťom tisícročí.

2019 – Pri teroristickom útoku na luxusný hotelový a kancelársky komplex v kenskom hlavnom meste Nairobi prišlo o život osem ľudí. Medzi obeťami boli aj jeden Brit a jeden Američan. K útoku sa prihlásili islamistické milície aš-Šabáb operujúce v susednom Somálsku.

Skladba dňa

1981– Narodil sa Pitbull (vlastným menom Armando Christian Pérez), Miami, Florida, USA, rapper a producent. Na scéne je od roku 2001, v auguste 2014 vydal debutový album M.I.A.M.I. Na svojom konte má jedenásť vydaných albumov, najnovší Libertad 548 vyšiel v septembri 2019, pred ním vydal v marci 2017 desiaty album Climate Change.

V americkej singlovej TOP 40 mal zatiaľ 17 piesní, dve z nich sa dostali na prvé miesto. Spolu s Jennifer Lopez a brazílskou speváčkou Claudiou Leitte nahrali pieseň We Are One (Ole Ole), ktorá bola oficiálnym songom Majstrovstiev sveta 2014 vo futbale v Brazílii.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM