Rastislav Búgel Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V piatok si pripomíname Medzinárodný deň nenakupovania

Pranostika na dnes hovorí: "Ak hrmí, keď je mesiac na Strelci, bude hojná úroda po vrchách ale skromná v nížinách." Meniny oslavuje Emília. Prevažne polooblačno. Teploty 6 až 11 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V piatok si pripomíname Medzinárodný deň nenakupovania
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 8 až 11 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 6 až 10 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 6 až 10 stupňov C.

Meniny má Emília

Ženské meno Emília má latinský pôvod a v preklade znamená „horlivá, usilovná“. Nositeľky tohto krstného mena oslovujeme Milka, Miluška, Emilka.

Emílie, ktoré oslavujú meniny 24. novembra, sú rýchlo reagujúce a zvedavé bytosti. Majú neuveriteľnú pamäť a značnú sumu vedomostí. Chcú mať všetko a najradšej hneď. Ich štúdium je mierne chaotické, Emílie sa s profesormi neraz škriepia, či dostávajú do nedorozumení. Ženy s týmto menom svoje ambície realizujú najmä v umeleckej oblasti. Emílie sú svojhlavé a priatelia sa len s tými, ktorí sa im páčia, iných viac-menej ignorujú.

Tieto ženy majú často oslabené zdravie. Potrebujú dostatok odpočinku, prospieva im plávanie.

Stalo sa doma

1940 – Slovensko sa pripojilo k Paktu troch mocností (Nemecko-Taliansko-Japonsko).

1966 – Na Sakrakopci v bratislavskej mestskej časti Rača sa zrútilo ruské lietadlo Il-18 patriace bulharskej spoločnosti. Zahynulo všetkých 74 cestujúcich a osem členov posádky.

1989 – Nežná revolúcia: Na nátlak demonštrujúcich odstúpil predseda Ústredného výboru (ÚV) Komunistickej strany Československa (KSČ) Miloš Jakeš a spolu s ním aj všetci ministri komunistickej vlá­dy.

1999 – Predsedovia vlád ČR a SR Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda podpísali v Bratislave medzivládny protokol o prevzatí zostávajúcej časti zlata zo zásob po bývalej Štátnej banke československej (ŠBČ) a zmluvu medzi SR a ČR o spoločnom postupe pri delení majetku medzi SR a ČR.

Stalo sa v zahraničí

1859 – Britský prírodovedec Charles Darwin publikoval Pôvod druhov (The Origin of Species).

1874 – Joseph F. Glidden si dal patentovať ostnatý drôt.

1963 – Majiteľ nočného klubu v americkom Dallase Jack Ruby zastrelil pred televíznymi kamerami Lee Harveyho Oswalda, údajného vraha amerického prezidenta J.F. Kennedyho. Stalo sa tak pri prevoze Oswalda z dallaského policajného veliteľstva do bezpečnejšej väznice.

1995 – Íri v referende rozhodli o vyčiarknutí zákazu rozvodov z ústavy Írskej republiky.

2008 – Americká vláda poskytla Citigroup najväčšiu pomoc v histórii bánk: 20 miliárd USD na posilnenie jej hotovosti a 306 miliárd USD ako garanciu na jej prípadne straty z aktív.

Skladba dňa

1989 – Narodil sa Martin Chodúr, Ostrava, spevák a skladateľ. Ostravský rodák vyštudoval hru na klarinete na Janáčkovom konzervatóriu v Ostrave. V decembri 2009 sa stal víťazom speváckej súťaže Česká a Slovenská Superstar. V ankete Český slávik Mattoni 2009 sa prekvapujúco stal objavom roka, za rok 2010 skončil na štvrtom mieste. V júni 2010 vydal debutový album pod názvom Let's Celebrate. V závere roka 2012 vydal druhý album s názvom Manifest. Koncertuje so skupinou Mach5.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM