Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V sobotu môže byť miestami 32 °C, meniny majú Elena a Helena

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Ľan siaty na Helenu máva dlhé vlasy. Meniny majú Elena a Helena. Slnečno, na východe možnosť búrok. Teploty 27 až 32 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V sobotu môže byť miestami 32 °C, meniny majú Elena a Helena
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 29 až 32 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 27 až 31 stupňov C.

Východ: slnečno, možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 27 až 31 stupňov C.

Meniny majú Elena a Helena

Ženské meno Elena je odvodené od mena Helena. Meno Helena má grécky pôvod a v preklade znamená „svetlo“. Na Slovensku sú tieto mená bežne zaužívané a jeho nositeľky oslovujeme Hela, Helenka, Ela, Elenka.

Eleny aj Heleny oslavujú meniny 18. augusta. Sú to ženy, ktoré sa dobre cítia iba vo vlastnom svete. Tieto dievčatá a dámy majú citlivú povahu a veľmi ťažko odpúšťajú.

Až na výnimky sa v aktivite nepretrhnú, pretože si myslia, že dôležitejšia je ich prítomnosť ako činnosť. Sú zjavne spoločenské a niekedy rozmarné. Eleny a Heleny majú výborné organizačné schopnosti.

Ich životná sila nie je celkom uspokojivá. Zvýšenú pozornosť by mali venovať najmä obličkám a chrbtici.

Eleny a Heleny ovplyvňuje planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú červená a biela. Ochranné rastliny podbeľ, rasca, ochranné kamene tigrie oko, topás a achát.

Stalo sa doma

1855 – Medzi Vatikánom (Svätou stolicou) a Rakúsko-uhorskou monarchiou bol uzatvorený konkordát, ktorým získala cirkev značné privilégiá v oblasti školstva a záležitostiach manželského práva. Duchovenstvo bolo oslobodené od platenia daní. Konkordát sa však stal tŕňom v oku predovšetkým liberálneho meštianstva, a preto bol v roku 1874 zrušený.

1899 – Americkí Slováci na čele so Štefanom Furdekom a Petrom V. Rovniankom založili v Pittsburghu Národný výbor, prvý americko-slovenský ústredný orgán.

1923 – Veľvyslanecká konferencia predložila československo-poľský spor o Javorinu Rade Spoločnosti národov. Tá schválila 12.3.1924 deli­mitačnú čiaru určenú Medzinárodným súdnym dvorom (MSD) v Haagu. Spor o Javorinu bol ukončený počas návštevy Edvarda Beneša v Poľsku 23.4.1925.

1992 – Skončilo sa druhé kolo kupónovej privatizácie.

Stalo sa vo svete

1932 – Švajčiarsky fyzik Auguste Piccard dosiahol pri svojom druhom lete do stratosféry s balónom výšku 16.201 metrov.

1932 – Škótsky letec Jim Mollison uskutočnil prvý let cez Atlantický oceán z východu na západ z írskeho Portmarnocku do kanadského Penfieldu.

1958 – V USA vyšiel kontroverzný román Vladimíra Nabokova Lolita.

1960 – Americká firma G.D. Searle Drug uviedla na trh prvú antikoncepčnú pilulku – Enovid.

1960 – Britská skupina Beatles vystúpila prvý raz na európskom kontinente. Koncertovala v hamburskom nočnom klube Indra.

1989 – Vrahovia v službách drogovej mafie zavraždili v Kolumbii populárneho kolumbijského politika Luisa Carlosa Galána, nádejného prezidentského kandidáta.

2005 – Pápež Benedikt XVI. prišiel na svoju prvú zahraničnú návštevu. V nemeckom Kolíne nad Rýnom sa stretol s 80.000 veriacimi na celosvetovom stretnutí mládeže.

2008 – Ruska Jelena Isinbajevová získala v čínskom Pekingu zlatú olympijskú medailu v skoku o žrdi. Isinbajevová zlepšila vlastný svetový rekord o centimeter na 505 cm. Pre Rusku to bol už 24. svetový rekord.

Skladba dňa

1957 – Ron Strykert (rodený Ronald Graham Strykert), gitarista a zakladateľ skupiny Men At Work. Táto rocková formácia vznikla v roku 1979 v austrálskom St. Kilda. V decembri 1981 vydali debutový album Business as Usual. Už ten prvý bol veľmi úspešný a dostal sa na prvé miesto rebríčkov albumov v Anglicku aj USA. V apríli 1982 mali v hitparáde prvú skladbu Who Can It Be Now?. Úspech im priniesla skladba Down Under, vydaná na singli v decembri 1982, ktorá viedla hitparády v Anglicku aj Spojených štátoch. Vo februári 1983 dostali cenu Grammy ako najlepšia nová skupina. Rozišli sa v závere roka 1985, nahrali tri štúdiové albumy, do diskografie patrí aj jeden live album. V singlovej hitparáde mali šesť skladieb, hitmi boli aj piesne Overkill a It's A Mistake. V roku 1996 obnovili účinkovanie.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM