ELA Správy

Raši a Remišová v TA3: Obaja veria lídrom svojich strán i vo víťazstvo vo voľbách

Podpredseda Smeru Richard Raši v TA3 povedal, že by pre stranu bola škoda, keby nestavala na takom lídrovi, akým je súčasný premiér. V bývalom prezidentovi zas vidí víťaza volieb Veronika Remišová zo strany Za ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Raši a Remišová v TA3: Obaja veria lídrom svojich strán i vo víťazstvo vo voľbách
Zdroj: TA3

Obe politické strany už svoje kandidátne listiny do budúcoročných parlamentných volieb predstavili. Na prvé miesto postavil vládny Smer súčasného premiéra Petra Pellegriniho, jednotkou Za ľudí je bývalý prezident Andrej Kiska. Úvod nedeľnej relácie TA3 V politike patril umiestneniu lídrov týchto dvoch strán na kandidátkach.

Bránia svojich lídrov

„Andrej Kiska ako jeden z mála politikov má tú štátnickú skúsenosť, bol päť rokov vo funkcii prezidenta, čelil mnohým útokom aj zo strany Smer a myslím si, že dokáže ľudí spájať, hľadať kompromisy a jednoducho aj v ťažkých časoch byť oporou v národe,“ obhajovala predsedu Za ľudí Andreja Kisku Veronika Remišová, ktorá je na kandidátke hneď za ním.

Podpredseda Smeru Richard Raši uznáva, že Kiska má štátnické skúsenosti, ale pripomína, že „ako jediný prezident Slovenskej republiky nebol prijatý tými najväčšími štátnikmi sveta na oficiálnych návštevách.“

Základnou zmenou, ktorá sa prvýkrát deje od začiatku vzniku Smeru, je, že lídrom kandidátky je predseda vlády Peter Pellegrini.

„Peter Pellegrini je z môjho pohľadu jeden úspešný príbeh. Za rok a pol jeho vlády sa dosahujú dobré výsledky, prezentuje Slovensko naozaj na vysokej kvalitatívnej úrovni… Bola by chyba nestavať na takomto lídrovi, lebo naším cieľom je voľby vyhrať a naším cieľom je vytvoriť aj vládu,“ uviedol na TA3 Raši. Smer v týchto dňoch vyrukoval aj s novými bilbordmi, kde Pellegrini sľubuje „zodpovednú zmenu“.

Chcú vyhrať voľby

Vicepremiér Raši polemizoval s Veronikou Remišovou aj na tému (ne)spojenej opozície, o ktorú sa strany usilovali. Remišová hájila, že sa opozícia pred voľbami nespojila.

„Je to aj dobre, lebo teraz vyšiel prieskum, kde si všetky opozičné strany polepšili. Myslím tým strany demokratickej opozície a Smer si, samozrejme, pohoršil. A to už je len taký bonus je, že nás od Smeru delí päť percent. Verím, že voľby vyhráme,“ povedala Remišová. Ako ďalej dodala, strana už teraz môže garantovať, že tak, ako sa háda vládna koalícia, oni sa v prípade zvolenia hádať nebudú.

„Vinníka, že nevznikol blok zmeny nájdeme vtedy, keď sa pán Kiska pozrie do zrkadla, lebo od začiatku to bola jedna špinavá hra, aj KDH bolo z toho úplne rozčarované,“ argumentoval Raši. Situácia v koalícii je podľa jeho slov stabilná.

ĽSNS áno/nie

Remišová poukázala aj na podozrivé hlasovania spolu s Kotlebovou ĽSNS, resp. ich hlasovanie za niektoré návrhy Smeru. Tým posledným má byť poslanecký zákon o predĺženie moratória na prieskumy.

„Zákony, ktoré predkladáte vy a potrebujú napríklad ústavnú väčšinu alebo potrebujú prelomenie veta prezidentky, bez ich hlasov by neprešli," uviedla Remišová.

Raši Remišovej pripomenul, že v minulosti poslanci ĽSNS hlasovali aj za jej poslanecké návrhy. Zároveň vylúčil budúcu spoluprácu Smeru s Kotlebom a „spoločné“ hlasovanie s kotlebovcami považuje za volebné právo každého poslanca.

„Vylučujem hlučnú, tichú, akúkoľvek podporu… K povolebným rokovaniam sa dopredu zásadne nevyjadrujeme, ale v tomto prípade jednoznačne spoluprácu s extrémistickou stranou ĽSNS vylučujeme v akejkoľvek podobe,“ povedal.

Ľudí prieskumy masírujú

Podľa Remišovej sa moratórium aj tak bude dať obchádzať, ako príklad uviedla, že zverejniť u nás zakázaný prieskum sa bude dať napríklad z Česka. „V Európskej únii takéto moratórium nie je ani v jedinom štáte. Také moratórium je v Afrike," povedala.

Podľa Rašiho každý prieskum verejnú mienku ovplyvní: „Jeho cieľom (zákona) bolo, aby ľudia neboli ovplyvňovaní tým, či má strana viac alebo menej percent. Keď sa má občan rozhodnúť sám, tak nemusí byť masírovaný žiadnym prieskumom."

Remišová kritizovala odsunutie opozičných zákonov z rokovania parlamentu. „Koalícia argumentovala, že sa tieto zákony už nestihnú prerokovať, ale sama na poslednú chvíľu predkladá zákony, ktoré majú byť prerokované v skrátenom legislatívnom konaní,“ povedala v diskusii TA3 V politike.

Táto schôdza je oficiálne poslednou schôdzou národnej rady. „Keď poslanec na poslednú schôdzu dáva zákony v prvom čítaní, musí vedieť, že schválené nebudú, pretože parlament už zasadať, keď sa schvaľuje v druhom a treťom čítaní, a zákon sa stáva platným, nebude,“ uviedol Raši a celé to označil iba za opozičné politické divadlo.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM