Aktualizované Zo Slovenska

Reakcia na vojnu: V Petržalke chcú ZMENIŤ názov školy, ktorá sa volá po ruskom šachistovi

Mestská časť sa tak chce pripojiť v rámci svojich možností k sankciám voči ruským agresorom.

Ilustračný obrázok k článku Reakcia na vojnu: V Petržalke chcú ZMENIŤ názov školy, ktorá sa volá po ruskom šachistovi
16
Galéria

Základná škola Anatolija Karpova na Černyševského ulici pravdepodobne zmení svoj názov. Dôvodom je ruská invázia na Ukrajine a postoj svetoznámeho šachistu k tejto udalosti. Karpov sa objavil na sankčnom zozname Európskej únie. Je totiž poslancom Štátnej dumy Ruskej federácie a hlasoval za uznanie samozvaných republík v Luhanskej a Doneckej oblasti na Ukrajine.

Petržalka sa tak pripája v rámci svojich možností k sankciám voči ruským agresorom. Bratislava24 o tom informoval miestny poslanec Miroslav Dragun.

„Na základe komunikácie s úradom, starostom, členmi komisie školstva Petržalka a riaditeľkou ZŠ Černyševského požiadame o odstránenie mena vojnového putinovského kolaboranta Anatolija Karpova z názvu našej základnej školy. Nie je možné, aby vojnoví štváči niesli meno našej školy. Aj týmto spôsobom sa pripájame k sankciam,“ uvádza Dragun.

Na fotografii je ruský šachový veľmajster Anatolij Karpov (vpravo) počas návštevy najväčšieho šachového klubu na Slovensku ŠK Slovan Bratislava na Základnej škole Černyševského.

Už nie je čestný člen

V nadväznosti na zaradenie Anatolija Karpova na sankčný zoznam Európskej únie v súvislosti s jeho hlasovaním za rezolúciu, ktorou bola uznaná samozvaná Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika, Rada Bratislavského šachového zväzu (BŠZ) prijala uznesenie o jeho pozbavení čestného členstva. TASR o tom informoval predseda BŠZ Martin Sklár.

Uznesením z 10. decembra 2017 bol majstrovi sveta v šachu Karpovovi udelený titul čestného člena za dlhoročné mimoriadne úspechy, tvorivý prístup a popularizáciu šachu vo svete a prínos k rozvoju BŠZ trojnásobnou účasťou na šachových podujatiach v Bratislave.

Z pozície predsedu zväzu chcem vyjadriť podporu Ukrajine a jej ľudu. Zároveň vyjadrujem podporu aj krokom smerujúcim k premenovaniu Základnej školy Anatolija Karpova na Černyševského ulici v Petržalke. Aj keď si Karpova ako šachistu vážime, od jeho politických aktivít sa dištancujeme,“ uviedol Sklár.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM